A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Spanyol kormányfő: Putyin, az agresszor rájött, hogy elveszti a háborút

Előremenekülésnek nevezte Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerdán az orosz elnök által bejelentett részleges mozgósítást, valamint a megszállt ukrán területeken tervezett, az elszakadásról szóló referendumokat. 

"A háború egy sokkal kritikusabb szakaszba lép, ez az, amikor az agresszor rájön, hogy elveszti a háborút" - fogalmazott a miniszterelnök, aki New Yorkban, az ENSZ-közgyűléshez kapcsolódó egyik fórumon reagált hivatalosan Vlagyimir Putyin televíziós nyilatkozatára.

A spanyol vezető hangsúlyozta: a tervezett népszavazások sértik a nemzetközi törvényességet, eredményüket a nemzetközi közösség sosem ismeri el.

Spanyolország mindig támogatni fogja Ukrajna "függetlenségét, szuverenitását és területi integritását" - jelentette ki, hozzátéve, hogy most van leginkább szükség a demokratikus országok egységére.

Pedro Sánchez valósnak értékelte annak lehetőségét, hogy Oroszország beszüntesse az Európába irányuló fölgáz ellátást, "egy autokrata azon szándéka miatt, hogy az energiát háborús fegyverré alakítsa a világ, és különösen Európa zsarolására".

Véleménye szerint fel kell készülni a legkedvezőtlenebb forgatókönyvekre is, és ennek érdekében készenléti tervek alkalmazását sürgette.

A spanyol miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a legújabb orosz döntések hatással lehetnek az árak alakulására, és tovább súlyosbíthatják a nyersanyagárak növekedése miatti élelmiszerválságot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések