A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sorra dönti a rekordokat az illegális migráció


Ebben az esztendőben egy év alatt még sosem találtak annyi illegális migránst az országban mint a múlt héten. Naponta a legtöbben továbbra is Csongrád-Csanád megyében buknak le, itt több száz embert fognak el 24 óránként. Közben a megyei rendőrök befejezték a nyomozást egy olasz embercsempész ügyében, akire börtönbüntetés vár. 


Befejezték a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai a nyomozást annak az olasz férfinak az ügyében, aki három határsértőt akart Nyugat-Európába szállítani – közölte hétfőn a megyei rendőrség. Azt írták, hogy a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei a polgárőrökkel közösen még tavaly október 12-én, valamivel 23 óra után ellenőriztek egy olasz rendszámú járművet Deszken. Az autót egy olasz férfi vezette, de rajta kívül az utastérben a rendőrök 3 illegális migránst is találtak. A 60 éves sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, és embercsempészés miatt nyomoztak ellene. A letartóztatásban lévő férfi ellen rövidesen vádat emelhetnek, és utána bíróság elé kell állnia.

Az pedig már az Országos Rendőr-főkapitányság összesítéséből derült ki, hogy újabb rekordokat döntött a hétvégén az illegális bevándorlás. Az ORFK szerint a rendőrök és a katonák 1799 határsértővel szemben intézkedtek péntektől vasárnapig.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 467, szombaton 688, vasárnap 641 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Hozzátették, hogy az elmúlt héten az ország területén – ebben az évben az eddigi legtöbb – 4807 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – augusztus 22-től 28-ig – a feltartóztatottak száma 3840 volt. Megdöbbentő, de embercsempészés miatt 51 gyanúsított ellen indult eljárás.

Az pedig megint kiderült, hogy továbbra is a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon próbálkoznak a legtöbben átjutni. Itt a rendőrök csak vasárnap 33 csoportban összesen 425 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalmon, Forráskúton, Kiszomboron, Kübekházán, Mórahalmon, Öttömösön, Röszkén, Szatymazon és Szegeden.

Bács-Kiskun megyében 133 határsértőt találtak. A két megyében pedig összesen 278 embert sikerült megakadályozni abban, hogy törvénytelenül lépje át a magyar határt.

Ásotthalomnál vasárnap két embercsempész is lebukott. A rendőrök egy osztrák furgont az 5509-es úton állítottak meg 4-én 0 óra 5 perckor. A szerb vezető a járműben 18, magát szírnek valló férfit csempészett. Délután négy órakor pedig az 55-ös főúton egy személyautóban találtak négy embert, akik szintén szírnek mondták magukat.

A migránsoknál nem voltak papírok, ezért visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészek ellen pedig eljárást indítottak.

Az embercsempészést alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések