Nem kell péknek lenned ahhoz, hogy magad is isteni finom házi rozskenyeret süss.
A házi rozskenyér héja ropogós, a belseje foszlós, az illata pedig ellenállhatatlan. Ezt a változatot különösebben dagasztani nem is kell, csak jól összekeverni, utána pedig egy éjszakát keleszteni. Célszerű este összeállítani, és másnap reggelire vagy ebédre kisütni.
Hozzávalók 2 darabhoz
👉 25 dkg fehér liszt
👉 25 dkg rozsliszt
👉 4.5 dl langyos víz
👉 2 teáskanál só
👉 1 dkg élesztő
👉 0.5 teáskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel egy deci langyos, cukros vízben. Közben a kétféle lisztet szitáld össze, sózd meg, dolgozd bele a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan a többi vizet is addig, amíg jól kezelhető, ruganyos tésztát kapsz. Ha már összeállt, nem kell kidagasztani, csak takard le, és keleszd 12 órát. A pihentetési idő leteltével kavard egyszer át, majd keleszd további egy órát. A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A megkelt tésztát oszd két bucira, lisztezd meg a felszínüket, és told őket a forró sütőbe 30-35 percre. Ha az aljukat megkopogtatva kongó hangot hallasz, készen vannak.
0 Megjegyzések