A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Peking: Kína és Tajvan egyesülése elkerülhetetlen


Peking 2005-ben fogadta el az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, Kína beavatkozhat.  

A szárazföldi Kína és Tajvan egyesítése mellett állt ki szerdán a Peking tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, és kiemelte, hogy Kína ezt a Hongkongban is bevezetett „egy ország, két rendszer” elve alapján képzeli. Pekingi sajtótájékoztatóján Mao Hsziao-kung azt mondta, hogy Kína mindent megtesz saját területe védelmében, az országegyesítést pedig elkerülhetetlennek nevezte – írja a vg.hu.

Hozzátette, Peking tiszteletben tartaná Tajvan „eltérő társadalmi berendezkedését”, beleértve a vallásszabadságot is.

Kína mindent megtesz, hogy békésen valósítsa meg az országegyesítést Tajvannal”

– jelentette ki. 

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte:

ha kell, erővel csatolja Kínához a szigetországot.”

Kína 2005-ben fogadta el Tajvannal kapcsolatban az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések