A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meghosszabbodhat a fiatalok SZJA-mentessége – itt az új családtámogatási intézkedés


A fiatal szülők akár 30 éves korig élvezhetik majd a jövőben az adómentességet. 

A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette:

ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

– számolt be az MTI.

A Mi Hazánk szerint nem elég hatékonyak a kormány családpolitikai intézkedései

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője úgy véli nem elég hatékonyak a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz.

Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít.

Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé tételét. Szerinte komoly intézkedésekre lenne szükség, hogy a nők hamarabb vállaljanak gyermeket.

Orbán Viktor miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy

idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak.

Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel.

Azt el tudja fogadni – mondta –, hogy minél inkább emeljék meg azokat a családtámogatási elemeket, amelyek fontosak az embereknek. A nyugdíjakat az inflációhoz kötik, ennél többet a magyar gazdaság sem most, sem a következő években nem tud vállalni - mondta.

Decemberben véglegesítik a 2023-as költségvetést

Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között,

akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

 A kormányfő szerint nem lesz online oktatás – idézte a kormányfőt a Távirati Iroda.

A kormány egy létező demográfiai kihívásra igyekszik megoldást találni

A Portfolió gyorsértékelése szerint a beharangozott családtámogatási elem egy vadonatúj lépést lenne, gyermekvállalást ösztönző célzattal. Ugyanakkor beleillik a kormány eddigi adópolitikájába. Mint ismert, a fiatalok 25 éves korukig szja-mentességet élveznek, négy gyermek után pedig örök életre szóló szja-mentesség jár az anyáknak.

A portál cikkében arra is rámutatott, hogy a tervezet intézkedéssel évtizedes trendekkel menne szembe a kormány. Hiszen a nők Magyarországon is egyre később vállalnak gyermeket, vagyis a kormány egy nagyon is létező demográfiai kihívást azonosított és igyekszik rá megoldást találni – hívták fel a figyelmet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések