Házilag is készíthetsz vajat jó zsíros tejszínből.
A házi vaj készítéséhez mindössze egyetlen hozzávalóra lesz szükséged: egy doboz zsíros tejszínre. Minimum harminc százalékos zsírtartalmú habtejszínt válassz a művelethez. Főzőtejszín, cukrászhab és egyéb készítmények nem megfelelőek a célra. A megadott mennyiségből 30-35 dkg vaj készíthető.
Hozzávalók 1 darabhoz

Elkészítés:
A jól behűtött habtejszínt öntsd egy tálba, és először közepes, majd magas fokozaton kezdd el verni habverővel. Néhány perc alatt eléri a tökéletes, kemény, habos állagot, ám itt ne állj meg, hanem keverd türelmesen tovább. A hab először összeesik, majd elkezd belőle kicsapódni a zsiradék. Ahogy kevered tovább, észre fogod venni, hogy a tejszín összecsomósodik, besárgul, majd a tál alján víz jelenik meg. Amikor már nem csapódik ki belőle több víz, egy szitán keresztül szűrd le.
A vajból nyomkodd ki az összes benne maradt folyadékot. Az így leszűrt, kifacsart levet később más ételekhez, például palacsintához, krémlevesekhez használhatod fel. A visszamaradt vajat többször mosd át hideg vízzel teli tálban, hogy minden tejmaradék eltűnjön belőle, és ne romoljon meg könnyen. Amikor a mosáshoz használt víz már teljesen tiszta, formázz a vajból hasábot vagy hengert, csomagold be, és tedd a hűtőbe. Nagyjából egy hónapig áll el.
0 Megjegyzések