A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Harminchárom vevőjelöltet vert át a videókártyás csaló


Kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 33 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 29 éves, a bűncselekmények elkövetésekor még büntetlen előéletű csolnoki férfival szemben, aki internetes csalásokat követett el.


A férfi 2021. február-május hónapjaiban különböző álneveken hirdetett meg eladásra az egyik internetes, apróhirdetési portálon, illetve az egyik közösségi oldal apróhirdetési felületén olyan videokártyákat, illetve processzorokat, amelyek valójában nem álltak a rendelkezésére.

A férfi célja az volt, hogy a valótlan tartalmú hirdetésekre jelentkező sértettektől a meghirdetett termék vételárát, illetve annak egy részét előlegként kicsalja, ezáltal rendszeres haszonra tegyen szert a megélhetése biztosítása érdekében.

A tévedésbe ejtett, a hirdetésekre vevőként jelentkező sértettektől azt kérte, hogy az általa meghirdetett, valójában a rendelkezésére nem álló elektronikai termékek vételárát, illetve annak előlegét a részére egy bankszámlára előre utalják el. A vételár, illetve az előleg átutalását követően ugyanakkor a sértettek számára elérhetetlenné vált, a meghirdetett terméket nem küldte el részükre, az eleve nem is állt szándékában. A férfi ily módon országszerte 33 sértettet csapott be, egy sértettnek 80 ezer forintos kárt, míg a többinek egyenként 5-45 000 forintos kárt okozva. A férfi a három hónap leforgása alatt közel egymillió forintot csalt ki ilyen módon. A pénzt saját megélhetésére fordította, felélte. A kár egyetlen esetben sem térült meg.

A Békési Járási Ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerő férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtön- és mellette pénzbüntetésre ítélje.

Emellett kötelezze a polgári jogi igényt bejelentő sértetteknek okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy öt sértett polgári jogi igényt nem jelentett be a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 110 ezer forint – erejéig az ügyészség vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések