A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha valaki a jövőben nem tesz időben esküt, elveszítheti mandátumát


Komoly szigorításra tehet javaslatot kedd délutáni ülésén az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága.  

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága javaslatot tesz a képviselői eskütételre vonatkozó szabályok jelentős módosítására – írja a hvg. 

A portál szerint Hadházy Ákos példája alapján az állásfoglalás szerint érdemes módosítani a hatályos szabályozást, mert az „az eskütétel kérdésében is a jóhiszemű joggyakorlás általános elvéből indult ki, azonban az adott esetben az Országgyűlés azzal szembesült, hogy egyes képviselők – visszaélve a választók beléjük vetett bizalmával – tudatosan figyelmen kívül hagyják a jogaik jóhiszemű gyakorlására, valamint feladataik teljesítésére vonatkozó kötelezettségüket.”

Ez alapján a javaslattervezet szerint ki kell dolgozni a részletszabályokat oly módon, hogy:

  • A képviselői eskü pótlólagos letételére lehetőséget kell biztosítani
  • A póteskühöz képviselőnek kérelmet kell benyújtania, amiben meg kell jelölnie az eskütételről való távolmaradás indokát
  • A kérelem elbírálása során lehetőség szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy a távolmaradásra a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül került sor.
  • A szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát.
  • A szabályozás tartalmazzon egy végső határidőt az eskü pótlólagos letételére.
  • Az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse.

A hvg szerint a tervezett változtatások nem érintik Hadházy Ákos konkrét ügyét, ő hamarosan esküt tehet. Hadházy az egyetlen képviselő a 199 tagú parlamentben, aki nem tett még esküt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések