A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A román határrendőrség erősítést küldött a magyar határra az illegális migráció miatt


Az év első nyolc hónapjában a román határrendőrök mintegy 11 ezer határsértőt tartóztattak fel. 

A magyar-román országhatár ellenőrzésével és felügyeletével megbízott egységek megerősítéséről döntött a román határrendőrség Bukarestben az illegális migráció megfékezése érdekében – írta a Biztonság és Piac.

A közleményből kiderült, hogy a magyar féllel közös járőrözést egységesen szervezik az Arad, Bihar és Szatmár megyei román-magyar határszakaszon. A közúti határátkelőkön ezentúl rendőrkutyás alegységek is részt vesznek a kilépésre jelentkező járművek ellenőrzésében – ismertették.

Az év első nyolc hónapjában

a román határrendőrök mintegy 11 ezer határsértőt tartóztattak fel, közülük 7028-an illegálisan érkeztek Romániába,

3888-an pedig illegálisan próbálták elhagyni – főleg Magyarország felé – az országot. Tavaly minden korábbinál több határsértőt fogtak el Románia határain: 2021-ben 15 390, 2020-ban pedig 10 586 határsértő szerepelt a határrendőrség éves jelentésében.

A román határrendészet pénteki közleményében kiemelte, eddig kevesebb embercsempészt fogtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. 351-et a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett 427-hez képest, és 580 helyett csak 480 bűnvádi eljárás indult embercsempészés gyanújával – mutattak rá.

Az illegális migránsok többségét már nyilvántartásba vették Romániában

A román határrendőrség szerint a magyar határon elfogott illegális migránsok többsége Romániában már nyilvántartásba vett menedékes. A határsértők többnyire az országúti pihenőhelyeken bújnak el az országhatár felé tartó teherautók rakterében, ezért felhívják a sofőrök figyelmét, hogy

minden pihenő után ellenőrizzék, nincs-e valaki a jármű rakterében,

nem bontották-e meg a teherautó ponyváját, és azonnal értesítsék a határrendőrség legközelebbi kirendeltségét, ha potyautast fedeznek fel – idézte a román határrendőrség közleményét a Biztonság és Piac.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések