A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: az ENSZ-nek kell biztosítania a zaporizzsjai erőmű biztonságát


Amit persze az oroszok birtokolnak jelenleg és az ukránok lövik mint az elmebetegek.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő ma Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásokat a nyugat-ukrajnai Lvivben. Az egyeztetések fókuszában az ukrán gabonaexport felfuttatása, illetve a Zaporizzsja melletti atomerőmű biztonsági kihívásai álltak. Moszkva minderre úgy reagált, nincs orosz nehézfegyverzet az erőmű területén, a demilitarizáció pedig elfogadhatatlan számukra.

A tárgyalásokat követően Zelenszkij kijelentette, az ENSZ-nek kell biztosítania az enerhodari atomerőmű biztonságát. Különös figyelmet szenteltünk a tárgyalások során Moszkva nukleáris zsarolásának Enerhodarban. A szándékos orosz terrornak katasztrofális globális következményei lehetnek - írta Ukrajna vezetője Telegram bejegyzésében. Ezért az ENSZ-nek kell garantálnia a stratégiai objektum biztonságát, demilitarizálását és felszabadítását -tette hozzá Zelenszkij.

Moszkva: Nincs nehézfegyverzet a zaporizzsjai erőmű területén

Az orosz erők nem telepítettek nehézfegyverzetet a zaporizzsjai atomerőmű területére. Sem az erőmű területén, sem annak környékén nincsenek nehézfegyverek, csak őrzőegységek – áll a moszkvai védelmi minisztérium nyilatkozatában.

A minisztérium azt is közölte, provokációtól tartanak Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején. Kijev erőket telepít Nikopol térségébe, ahonnan tüzérségi támadást intéz majd az erőmű ellen a holnapi nap folyamán, amikor is az ENSZ első embere Odesszába látogat. A csapásokért az orosz erőkre hárítják majd a felelősséget, mondván, Moszkva emberi katasztrófát idézett elő az erőműben - írja France24.com.

Zaporizzsja demilitarizálása elfogadhatatlan Oroszország számára

Az orosz külügyminisztérium elvetette Antonio Guterres ENSZ-főtitkár javaslatát, mi szerint demilitarizálják a dél-ukrajnai nukleáris létesítmény területét, illetve annak környékét. Ivan Necsajev külügyi szóvivő elfogadhatatlannak nevezte a javaslatokat. A Zaporizzsja közelében, Enerhodar városában található erőmű március óta orosz kézen van, s azóta szinte folyamatosan tüzérségi támadásoknak van kitéve. A hadban álló felek napi rendszerességgel egymást vádolják az erőmű, illetve környéke lövetésével. Az ENSZ szakosított szerve, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nukleáris katasztrófa bekövetkezésétől tart.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések