A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ítéletidő van Ausztriában, a vihar fákat csavart ki a földből


Heves zivatarok miatt szünetel a vasúti forgalom Ausztria déli részén. Az ítéletidő miatt két gyerek is meghalt.

Heves zivatarok komoly károkat okoztak az áramhálózatban Ausztria déli részén. Az ÖBB állami vasúttársaság leállította a vasúti forgalmat csütörtök délután Karintia, Stájerország és Kelet-Tirol tartományok területén. Egyelőre nem tudni, hogy meddig fog szünetelni a vasúti közlekedés.


Az ÖBB közölte: az éppen úton lévő vonatokat a legközelebbi állomásokra irányították át. Mindemellett pótlójáratok egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, folyamatban van a vészhelyzeti menetrend kidolgozása – tette hozzá az osztrák vasúttársaság.

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt közölte, hogy két gyerek meghalt az ítéletidőben Karintia tartományban. A híradás szerint a gyerekek a St. Andra település melletti kis tónál haltak meg, ahol a vihar fákat csavart ki a földből. Tíz ember megsérült.

Viharos széllökések miatt fák tucatjai dőltek az A2-es autópályára Griffen településnél. Áramkimaradások voltak továbbá az alagutakban, az Olaszországba vezető fontos közlekedési útvonalakat helyenként le kellett zárni a takarítási, valamint a javítási munkálatok idejére.

Stájerországban számos villanyvezetéki kár keletkezett. Időközben mintegy 75 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az Energie Steiermark Netze szerint este a stájerországi transzformátorállomások körülbelül egynegyede üzemen kívül van. Urs Harnik-Lauris, az Energie Steiermark szóvivője szerint minden erőt akcióba küldtek, és még a szerelőket is szolgálatba állították a vakációból.

A vihar a MotoGP-t is elérte Spielbergben. Számos sátrat megsemmisítettek, vagy akár el is repítettek a széllökések. A táborlakók „fekete szemmel” úszták meg – mondta Erwin Grangl, a tűzoltóság műveleti vezetője. Viharjelzés miatt megszakadt a St. Pöltenben zajló FM4 Frekvenciafesztivál is, a helyszínt pedig kiürítették - olvasható az orf.at oldalán.

Olaszország: megpörgette az óriáskereket a vihar

Elérte Piombino városát az a durva vihar, ami Toszkánában tombol. A felhőszakadások és a 140 km/h-t elérő széllökések már két halálos áldozatot követeltek eddig a térségben – írja a Repubblica cikke alapján a hvg.hu.

A vihar hevességét jól érzékelteti Eugenio Giani toszkánai kormányzó videója, amin az látható, ahogy a heves széllökések megpörgetik a Piazza Bovio téren álló óriáskereket, arról pedig szakadnak le a kabinok – írják.


Heves vihar söpört végig Szlovénián csütörtökön délután, tetőket szakított le és fákat döntött ki, Ljubljanában többen könnyebben megsérültek - közölték a helyi hatóságok.

Szlovéniában is tört-zúzott a vihar

A szlovén fővárostól 20 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj városában mintegy 70 épület tetejét rongálta meg a vihar.

Többen könnyebben megsérültek Ljubljanában, ahol a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint óránkénti 102 kilométeres, viharos erejű széllökéseket mértek. Egy fa rádőlt egy nőre a Tivoli parkban, egy motorost elsodort egy leszakadt reklámtábla, és egy autóra gipszkarton zuhant egy közeli építkezésről.

Ezen a videón az látszik, ahogy a vihar lehámozza egy épület tetejét:


Több utat is elzártak a kidőlt fák. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek, amíg a tűzoltók el nem távolítják a törmeléket az utakról.


A környezetvédelmi ügynökség szerint a szél sebessége a Krvavec-hegyen elérte az óránkénti 113 kilométert, a közép-szlovéniai Trojane faluban a 109 kilométert és a 102 kilométert Ljubljana Bezigrad városrészben. Az ország nyugati részén, ahol gyakoribbak az erős széllökések, a szél sebessége nem haladta meg az óránkénti 100 kilométert.

Blaz Ster szlovén meteorológus szerint a vihar annak a légköri képződménynek a része, amely a Tirrén-tenger felett alakult ki, és amely áthaladt Korzikán és Olaszországon is. Korzikán hárman életüket vesztették és tizenketten megsérültek a csütörtök reggeli viharban.

Egy kis tájékoztatás a pénteki eseményekről előreláthatóan veszélyjelzős szemmel



Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések