A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint 70 éve nem látott infláció és recesszió vár Németországra


Németország az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációja előtt áll – mondta Joachim Nagel, a Német Szövetségi Köztársaság központi bankjának elnöke a Rheinische Post című lapnak szombaton, hozzátéve, hogy Németország recesszióba kerülhet.

“Az őszi hónapokban akár 10 százalékos infláció is lehetséges” – mondta Nagel a lapnak, hozzátéve, hogy az energiaárak legutóbbi emelkedése, amelyet az Oroszországból – Németország fő szállítójától – érkező szállítások csökkenése okozott, valószínűleg tovább növeli a fogyasztói árakat.

“Kétszámjegyű inflációs rátát utoljára több mint 70 évvel ezelőtt mértek Németországban” – tette hozzá a Bundesbank elnöke. Az ország hasonló inflációs szintet még 1951-ben látott, amikor az akkori számítások szerint 11 százalékot ért el – írja a német média.

A nemzetgazdasági helyzet valószínűleg jövőre is feszült marad – figyelmeztetett Nagel, hozzátéve, hogy “az infláció kérdése 2023-ban sem fog megszűnni”, mivel “az ellátási szűk keresztmetszetek és a geopolitikai feszültségek valószínűleg folytatódnak”.

Az infláció valószínűleg 4,5 ponttal haladja meg a Bundesbank júniusi előrejelzését, és jövőre átlagosan 6 százalékot tesz ki „a tizedesvessző előtt” – tette hozzá.

A földgáz és a villamos energia ára már most a vártnál nagyobb mértékben emelkedett – jegyezte meg Nagel. Az Oroszországból érkező gázimport csökkenése, amely az európai szélsőséges hőhullám idején következett be, ami a nagy európai folyók vízszintjének csökkenéséhez vezetett és akadályozta a folyami szállítást, súlyosan érintheti a német gazdaságot – figyelmeztetett.

Az energiaválság elmélyülésével jövő télen recesszió valószínűsíthető – jósolta a Bundesbank vezetője.

A Financial Times szerint a német ipari termelők által felszámított árak 37,2 százalékkal emelkedtek 2021 júliusa és 2022 júliusa között. A német szövetségi statisztikai hivatal az eddigi legmagasabb emelkedést nevezte meg – tette hozzá a lap.

Nagel előrejelzése akkor hangzott el, amikor Németországnak komoly energiaválsággal kell szembenéznie. Az Oroszországból érkező gázszállítások folyamatosan csökkennek az Ukrajnával kapcsolatos szankciókból eredő technikai problémák miatt. Az orosz állami energiaipari óriásvállalat, a Gazprom pénteken közölte, hogy augusztus 31. és szeptember 2. között háromnapos karbantartási munkálatok miatt leállítja a gázszállítást az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül.

Az Északi Áramlat-1-en keresztül az EU-ba irányuló gázszállítások a múlt hónapban már a maximális szint 20%-ára csökkentek. A Gazprom szerint öt turbinának kell működnie ahhoz, hogy teljes kapacitással tudjon gázt szállítani, és ezek többsége nagyjavításra szorul. Az egyik turbina jelenleg a szankciók miatt Németországban rekedt, miután visszatért a kanadai javítási munkálatokból.

A pénteki bejelentés újabb gázemeléshez vezetett Európában, az árak 7%-kal 2600 dollár fölé ugrottak ezer köbméterenként.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések