A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szinte valamennyi baranyai állóvizet fenyegeti a kiszáradás veszélye


Egyre nagyobb a probléma a baranyai horgásztavaknál és tógazdaságoknál. Értesüléseink szerint szinte valamennyi Baranya megye állóvizet fenyegeti a kiszáradás veszélye, de a folyóvizeken sincs sokkal jobb helyzet. De arra is fel kell készülnünk lelkileg, hogy sokkal drágábban tudunk csak halat vásárolni Karácsonykor.

Naponta látunk megrázó képeket kiszáradó folyókról, tavakról Európa szerte. Hazánkban is számos tó és kisebb vízfolyás elapadt, most már a Velencei tóért is komolyan aggódnunk kell, nehogy erre a sorsra jusson. Baranya megyében eddig két horgásztó, a Bicsérdi és a Kistapolcai tó száradt ki teljes mértékben, de ahogy Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől megtudtuk, a páratlan aszály miatt szinte valamennyi baranyai állóvíz esetében kritikus a vízszint, és reális a tömeges halpusztulás veszélye.

A probléma nem újkeletű – tette hozzá a szakember – hiszen már tavaly is aszály sújtotta az országot. Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott ugyanis ősszel és télen, sőt idén tavasszal is. Emiatt a tavaink vízszintje most 40-60 centiméterrel alacsonyabb az üzemi vízszinthez képest. Mivel az aszály a vízgyűjtőterületeket is érinti, nincs lehetőség a vízpótlásra. A völgyzárógátas tavakat tápláló vízfolyások, források már nem tudják biztosítani az éltető vizet. Jól mutatja a probléma nagyságát, hogy a Mecsekben található, korábban bő vízhozamú források és patakok is kiszáradtak.

Kapitány Zsolt aggodalmát fejezte ki a halállomány és a horgászvizek jövőjével kapcsolatban. Mivel a tavaknak jó ideje már nincs vízpótlása, nagyfokú algásodás és oxigénhiány alakult ki a több helyen. A vízben lévő algák nappal oxigént termelnek a vízben, éjszaka viszont ők maguk is oldott oxigént vesznek ki a vízből. Ezt a kedvezőtlen folyamatot csak tovább rontja a magas vízhőmérséklet, ami miatt szintén kevesebb az oldott oxigén. Ez nagy probléma a halak életben maradása szempontjából – tette hozzá az elnök.

Ha elkerülhetetlenné válik egy tó kiszáradása, kényszerhalászással igyekeznek megmenteni a halakat. Ez történt az említett két baranyai tó esetében is, aminek köszönhetően nem történt nagyobb veszteség a halállományban – emlékezett vissza a szakember.

Kapitány Zsolt szerint lokálisan nem oldható meg a probléma, országos stratégia kidolgozására van szükség, az eddigi vízgazdálkodásunkat újra kell tervezni. Segítség lehet, ha hatékonyabban tartjuk meg és tároljuk az országunkon átfolyó vizeket, amellyel a mezőgazdaság és a halastavak igényeit is ki lehetne elégíteni.

A rendkívül nehéz időket átélő tógazdaságoknál tapasztalt krónikus vízhiány rányomja a bélyegét a halpiacra is – mondta a szakember. Gondoljunk bele, az aszály okozta kihívások mellett drámai áremelkedés történt a takarmány és az üzemanyagok árát illetően is. Emiatt arra kell számítani – tette hozzá –, hogy jelentősen tovább emelkedhet a halak ára. Így várhatóan Karácsonykor jóval többet kell fizetnünk a halért, mint eddig bármikor.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések