A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Római polgárok és légiós életérzés, kiállítás a hévízi Egregyi Múzeumban


"A római hadsereg évszázadai” címmel várja a kor és a fegyverek szerelmeseit a hiánypótló kiállítás Hévízen. Billege Bence őrmester, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár fegyverműszerészének közel 250 darabos magángyűjteménye a római hadsereg fejlődését mutatja be.

Billege Bence őrmestert már kisgyerekként nagyon érdekelte a hadtörténelem, különösképpen a római kor. „Az első sisakomat 2006-ban vásároltam, 2010-ben pedig már egy komplett felszereléssel rendelkeztem. Pár év kihagyás után, 2018-ban tértem vissza a szenvedélyemhez, a kiállítás pedig négy év gyűjtőmunkáját foglalja össze" - mondta el Billege Bence a Honvedelem.hu oldalnak. 

A kezdetekről elmondta: sok külföldi kiállítást látott a témában, de mégis hiányérzete támadt. „Nem igazán találkoztam olyan átfogó tárlattal, ami a római hadsereg fejlődést mutatná be Róma alakulásától a bukásáig. Mint a modern kor katonáját, engem lenyűgözött az ókori harcosok felszerelése, kitartása és a történelemben elért sikereik. Itt kell megemlítenem a magyarországi vonatkozásukat is, hiszen Nyugat-Magyarország területén abban az időszakban számos katonai tábor működött” – árulta el a napiujsag.hu-nak.

Az őrmester gyűjteményének nagyobb részét az internetről vásárolta, de akadnak olyan relikviák, amelyeket magyar kovácsmesterek alkottak. A kiállítás korszakokra bontva mutatja be a római hadsereg fejlődését, így a tárlaton egyebek mellett láthatunk teljes hadifelszerelésbe öltöztetett bábukat, az adott korszakhoz tartozó használati tárgyakat, sisakokat, kardokat, valamint diorámákat is, amelyek 1200 figura segítségével mesélik el a mindennapi kiképzési jeleneteket és csatajeleneteket.


Mobilis kiállítás

Bencének nem csak hivatása, hanem szívügye is a katonaság életérzése, ezért szeretné, ha hiánypótló tárlata vándorkiállítás formában más városokba is eljuthatna. „Több iskolában tartottam már a római korról történelmi előadásokat. Ilyenkor mindig magamra öltöm a korabeli »egyenruhát«, közelebb hozva ezzel az adott témát” – mesélte.

A felszerelésekről elmondta: a közel 25 kilogramm súlyú páncélok funkcionálisak, többször jár bennük túrázni. Legutóbb pár hete három nap alatt, 44 kilométert tett meg, miközben 80 kiló súlyt cipelt magán.

És hogy mi adja a római harcosok sajátosságát? A kitartás, a rendkívüli fegyelem és a minőségi felszerelés, amit a túrái során rendszeresen tapasztal.
Végezetül az őrmester hozzátette: a közeljövőben szeretné kiegészíteni kiállítását római haditengerész, illetve a Hannibál ellen harcoló római légiósok felszereléseivel is - írta a honvedelem.hu.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések