A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem tetszik az Európa Tanács jelentéstevőjének, hogy a szerbek lemondták az Europride-ot


Christophe Lacroix szerint az európai meleg büszkeség felvonulás lemondása vagy elhalasztása aggasztó visszalépést jelent az egyenlőség és a demokrácia szempontjából. 

„A szeptember 17-re tervezett belgrádi Europride nevű európai meleg büszkeség felvonulás lemondása vagy elhalasztása aggasztó visszalépést jelent az egyenlőség és a demokrácia szempontjából” – jelentette ki Christophe Lacroix, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) illetékes főelőadója kedden.

„Komoly visszalépés”

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az LMBTI-közösségek jogaival foglalkozó munkacsoportja főelőadója közleményében hangsúlyozta, az egyenlőséget, a szólásszabadságot és a gyülekezési szabadságot tiszteletben kell tartani a szexuális kisebbségek esetében is. „A szerb hatóságok gyakran hangoztatják, hogy támogatják az egyenlőséget. Ez mindig üdvözlendő, de a szavak nem elegendőek. Az egyenlőséget csak úgy lehet elérni, ha aktívan dolgozunk az előmozdításán és megvalósításán” – fogalmazott.    

Szavai szerint Szerbia nagy előrelépést tett azóta, hogy korábban biztonsági követelményeket ürügyként használta a Pride-rendezvények betiltására. „Az Europride idei megtartása fontos mérföldkövet jelent ezen az úton” – mondta. A legmagasabb szintű politikai beavatkozás, és a demokratikus intézményekre gyakorolt nyomás annak érdekében, hogy a nemzetbiztonsággal kapcsolatos állítólagos aggodalmakat részesítsék előnyben a társadalmi egyenlőség aktív előmozdításával szemben,

komoly visszalépést jelentene mind a demokrácia, mind az emberi jogok számára Szerbiában – húzta alá.   

Azért választották a szerb fővárost, mert eddig nem történt atrocitás ott

A főelőadó kijelentette: a szexuális kisebbségekhez tartozók még mindig túl gyakran érzik úgy, hogy rejtegetnivalójuk van. A meleg büszkeséget hirdető Pride-rendezvények az „erő és a szolidaritás létfontosságú forrásai”, és döntő láthatóságot biztosítanak az LMBTI-közösségek egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Amint azt az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága többször is világossá tette, és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése januárban ismét hangsúlyozta: „a Pride nem probléma: betiltása igen” – emelte ki. „Az Európa Tanács minden tagországa illetékes hatóságainak aktívan támogatniuk kell az ilyen rendezvényeket, és lehetővé kell tenniük a biztonságos lebonyolításukat” – tette hozzá Lacroix.    

Aleksandar Vucic szerb elnök az Europride lemondását, illetve elhalasztását jelentette be a múlt szombaton.

Az ország vezetése a nehéz politikai és gazdasági helyzet, valamint a Koszovóval fennálló vita miatt halasztaná el a rendezvényt. A szervezők azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések