A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így ünneplik a baranyaiak augusztus 20-át


Baranya megyében szinte minden településen ünnepséget szerveznek a helyiek. Cikkünkben összeválogattunk néhány programot Pécstől, Szigetváron át Orfűig és Pécsváradig bezárólag. A szervezés mindenhol készen van, most már csak azon kell izgulnunk, kegyes lesz-e az időjárás hozzánk.

A megyeszékhelyen az idei ünnepségsorozat már augusztus 19-én, pénteken este 19 órakor elkezdődik a Bánk bán című operafilm szabadtéri vetítésével a Dóm téri színpadon. Augusztus 20-án 10 órától 16 óráig Kovász I. címmel Pécsi Egyházmegyei Családi Fesztiválra kerül sor a Rózsakerttől a Püspöki Palotáig terjedő területen.

Szintén délelőtt 10 órától Design Liget címmel kreatív alkotótér és művészpiac lesz a Múzeum Igazgatóság Udvarán. 11 órától pedig a Kaláka ad gyermekkoncertet a vadonatúj Rózsakertben.

Délután 15-tól 17-ig Táncvarázs címmel a pécsi táncstúdiók tartanak bemutatót a Kossuth téri színpadon, majd délután 17 órakor Kenyéráldás Ünnepségre kerül sor, Felföldi László pécsi megyéspüspök és Péterffy Attila, Pécs polgármestere közreműködésével a Dóm téri színpadon. Ott ezt követően 19.30-kor a Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári Piactéren című táncjátékát adja elő.

A Kossuth téren felállított színpadon több koncertet is tartanak. Este 18 órakor a Flamenco Sopianae együttes bemutatóját láthatjuk, majd 19. órától a StabilFrazír koncertjére kerül sor. A program zárásaként pedig 21 órától a Menthol zenekar Rock & Roll partyja várja az érdeklődőket.

A városvezetés döntése értelmében Pécsett nem lesz az idén tűzijáték. Ahogy Péterffy Attila polgármester korábban fogalmazott: „A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt. Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni”.

Gyerekprogramok Pécsett

Nem felejtették el a gyerekeket sem a Múzeum utca Plusz szervezői, hiszen augusztus 18. és 21. között minden nap 10 órától 19-ig ISTER stand - Római kori játszóház és digitális múzeum lesz a Pierre Székely Kőkertben (Pécs, Káptalan u. 4.)

Változatos programok ígérkeznek gyerekek és felnőttek számára egyaránt, hiszen lehetőség lesz római ékszerek készítésre, római ételkóstolóra, korabeli ruhabemutatóra, de római stílusú színező, régészeti kirakó is a gyerekeke rendelkezésére áll majd. Izgalmas lesz minden bizonnyal a lelőhelyfelderítő műszerek játékos bemutató is radarral, drónnal, fémkeresővel, mely keretén belül városi nyomozós kalandjátékra is sor kerül.

Programok a Szigetvári várban

Augusztus 20-án a nemzeti ünnep alkalmából a Szigetvári Várba hívják a város lakosságát. A programkiírás szerint díszőrség áll fel a várkapuban 09.30-kor, majd zászlófelvonásra kerül sor 10 órakor.

10:00-14:00 között lovaglás, kutyás-madaras foglalkozások a Bársony és Handicap Alapítvány önkénteseinek közreműködésével. A várban tárlatvezetés indul minden egész órában a Fogadóépületből 10 és16 óra között.

Díszlövések hangzanak el a Hősök tiszteletére délben, majd történelmi viselet- és fegyverbemutató lesz 11 órától, a történelmi várséta pedig 13 órakor indul.

Családi programokra is sor kerül a várudvaron: Kumilla népi és kézműves játszóház várja a gyerekeket 10 óra és 12 között. A Bátorságpróba délelőtt 9 órakor kezdődik, a programon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, jelentkezés a szigetvarivar75@gmail.com email címen.

Orfű programok a malmoknál

Az államalapítás és az új kenyér ünnepe az Orfűi Malmok számára az év egyik legjelesebb napja. Mindig meghatározó, idén sincsen ez másképp. Augusztus 20-án11:30-kor Czeininger Tamás ünnepi előadására kerül sor, délben kezdődik a kenyérszentelés, 2:30-kor pedig ebéd az orfűi önkormányzat bográcsából.

14:00 A Magyar Tekerőzenekar koncertjére várják az érdeklődőket.16:30-tól pedig a MárkusZínház: Vitéz László című darabja tekinthető meg. Este 18 órakor a Tisza Forrás Zenekar & Magyar Tekerőzenekar előadásával magyar táncházra kerül sor.

Napközben kenyérsütési bemutató lesz a nyári konyha kemencéjében. Vezetett malomtúrára pedig a megszokott időpontban kerül sor.

Pécsváradi ünneplés

A város vezetése minden évben az államalapítás ünnepének alkalmából kitüntetéseket adományoz a Pécsvárad városért, a helyi közösségért kifejtett tevékenység, illetve kimagasló színvonalú munka elismeréseképpen. A rendezvényt az ünnep előestéjén, augusztus 19-én 17 órakor tartják a pécsváradi várban.

Az augusztus 20-ai ünnepség 10 órakor kezdődik a várban, ahol koszorúszásra, majd kenyérszentelésre kerül sor. A zenés rendezvények „népünnepély” néven délután 5 órától indulnak a Művelődési Központ előtti téren, amely az este 8 órakor kezdődő utcabállal zárul.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések