Afrika és Európa közötti hajóblokáddal akarja leállítani az olaszországi partok felé tartó migrációt Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki választási kampányában pártja migrációs politikájáról beszélt egy interjúban pénteken. 

Giorgia Meloni kijelentette, a migránsokkal teli hajók érkezése ellen a kiindulási ponton kell tenni. Állítása szerint hajóblokáddal kell megállítani az indulásukat. Az Italia1 kereskedelmi televízió Studio Aperto című hírműsorának elmondta, az induló hajók feltartóztatásához elegendő egy európai misszió, mely Líbiával együttműködésben lehetőséget ad az útra kelő hajók leállítására.

Az olasz jobboldali politikus szerint Afrikában kell regisztrációs központokat felállítani, melyekben ellenőrizhető, kinek van joga menekültként továbbmenni, és ki számít illegális bevándorlónak. Állítása szerint utóbbiakat vissza kell küldeni, ahonnan érkeztek.

Komoly különbséget kell tenni menekültek és illegális bevándorlók között, nem lehet egyenlőségjelet húzni közöttük, miként a baloldal tette”

– mondta.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője csütörtökön kétnapos lampedusai látogatásra érkezett a migráció által sújtott szigetre. A jobboldali politikus szerint külön kormánybiztos fog foglalkozni a migrációs kérdéssel, ha a jobboldal nyeri a szeptemberi parlamenti választásokat. Matteo Salvini korábban két éven át már dolgozott olasz belügyminiszterként.

Ha a jobboldal kerül ismét kormányra, Olaszország határait újra ellenőrizni és védeni fogjuk”

– szögezte le.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint 2022 eleje óta 42 465 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba. 2021 azonos időszakában 30 315 volt ez a szám. 

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!