A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez a savanykás levél az emésztési problémák csodaszere


Találós kérdés is lehetne, de ahhoz túl egyszerű a megoldása. Vagy mégsem? 

A hazánkban vadon előforduló madársóskáknak alig tulajdonítanak jelentőséget, pedig mind ehető és gyógyhatású. Tehát már biztosan kitaláltad, hogy a helyes megfejtés az, hogy az ételeiden és italaidon keresztül a szervezetedbe.

A varázsszőnyeg

Az erdei madársóska (Oxalis acetosella) a nemzetség névadója, amely egész Európában gyakori, Magyarországon bükkösökben találkozhatsz vele. Szőnyegszerűen terpeszkedő évelő növény, mely fényszegény erdei helyeken fordul elő, a nyílt területeket elkerüli - írja a bien.hu.

A szívformájú részekből álló, jelentős mennyiségű C- vitamint tartalmazó, savanykás ízű leveleket frissen érdemes felhasználnod, pl.: szendvicsekre, levesekre szórhatod, belecsempészheted pitetöltelékbe, mártásba, szendvicskrémekbe, turmixitalokba, édességekbe. Bájos virágait dekorációs elemként alkalmazhatod.

Teaként is fogyaszthatod, mivel gyulladásgátló, baktériumölő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, köptető és hűsítő hatású. Segítségedre lehet emésztési zavarok, gyomorégés, székrekedés, érelmeszedés, fokozott menstruációs vérzés esetén. Egy csésze forró vízbe 1 evőkanálnyi friss levelet tegyél.

Gyakran szomjaznak, maguk mégis szomjoltók

A további három, hazánkban vadon előforduló faj inkább a fényesebb élőhelyeket részesíti előnyben, még az sem riasztja vissza őket, hogy sokszor kell szembenézniük a szinte kibírhatatlanul forró, szomjas napokkal.

A szürke madársóska (Oxalis corniculata) terjedő tövű egynyári növény, mely a tűző napon, a perzselő szárazságban is megél. Levele lázcsillapító, összehúzó, diuretikus, tisztító, menstruációt elősegítő hatással bír. Az antibiotikus hatású nedve csillapítja a rovarcsípések, égési sérülések, bőrkiütések kellemetlenségeit. C- vitamin mellett béta- karotint, niacint, kalciumot, vasat és foszfort találunk benne még.

A felálló madársóska (Oxalis stricta) és a parlagi madársóska (Oxalis dillenii) is kedveli a napsütést. Igencsak gyorsan szaporodnak, tavasztól késő őszig virágoznak, és jókora levéltömeget szolgáltatnak. Leveleik kellemesen savanykásak, de egy kis édesség, és gyümölcsösség is érződik rajtuk. Virágai szintén megállják a helyüket ehető díszként. Legjobb frissen szedni, és nyersen fogyasztani, de főzve is használhatod a sóska helyettesítésére. Teájuk lázat, gyomorgörcsöt, hányingert csillapít. Külsőleg duzzanatokra használható borogatásként.

Madársóskaszirup: egy csésze forralt vízbe 1 marék madársóskalevelet dobsz, és egy éjszakát állni hagyod. Másnap visszaméred a folyadékot és ugyanannyi cukorral felfőzöd. A kellemes ízű szirupot üdítők, limonádék, koktélok ízesítésére használhatod.

A legszerencsésebb

A mexikói eredetű Oxalis tetraphylla (syn. Oxalis deppei) vad rokonainál lényegesen látványosabb korallszínű virágzattal rendelkezik, az ’Iron Cross’ fajta különösen látványos levélzetével kápráztat el. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, nyárra kiültethetjük, vagy tarthatjuk balkonládában, sőt a lakás egy jól megvilágított pontján szobanövényként is nevelhető.

Szívalakú levélkéi négyesével állnak, emiatt kissé megtévesztően négylevelű lóhereként is emlegetik, és szerencsehozó dísznövényként kínálják szilveszter környékén. Fagyérzékeny, tehát a biztonság kedvéért érdemes fagymentesen teleltetni. Enyhén savanykás levelein kellemes gyümölcsösség érezhető, de így is csak mértékkel fogyasztható.

A lila szépség

Elragadó a Brazíliából származó Oxalis triangularis halványrózsaszín virágainak és a sötét lilásbordó levélzetének kontrasztja, félárnyékos részek rendkívül dekoratív eleme. Kedveli a tápdús, enyhén savanyú kémhatású talajt. A virágait nyersen salátába tehetjük, vagy dekorációként használhatod. Savanykás levelei szintén mértékletesen fogyaszthatók.

Fontos megemlíteni, hogy minden madársóska tartalmaz oxálsavat, ami miatt némi óvatosságot igényel, ezért egyszerre csak kicsiny mennyiségben szabad fogyasztanod. Nyers állapotban fogyasztva az oxálsav miatt képesek kicsit stimulálni a beleket és különösen ha pektinnel (pl.: rostos almalével) együtt fogyasztod, szépen és fájdalommentesen eltávolítják a bélfalra rakódott szennyeződéseket.

Figyelmeztetés: az oxálsav ásványi anyagokat köt meg, így megakadályozza azok felszívódását, valamint túladagolása émelygést, gyomorfájást okozhat. Reuma, köszvény, vesekő képződési hajlam, túlzott savasodás esetén egyéni tolerancia alapján fogyasztható, mert elképzelhető, hogy kedvezőtlenül hat ezekre az állapotokra.

Ha esetleg azok közé tartozol, akiknek a madársóska eddig csak bosszúságot okozott a kertben, most már tudod, hogy bármikor készíthetsz belőle ezután limonádét, salátát, vagy más finomságokat. Természetesen a többiek is, akik eddig is szerették.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések