A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drasztikus drágulásra készülnek Németországban és Nagy-Britanniában is


A jelenlegi árak szerint több mint 1,3 millió forintot kell fizetnie egy német állampolgárnak rezsire évente, ami majdnem háromszorosa az egy évvel ezelőtti árnak. 

Olaf Scholz szerint Németországban nem lesznek zavargások az elszabaduló energiaárak miatt. A kancellár arról is beszélt, hogy helyes döntés volt kivenni a földgázt az uniós szankciók alól, mert Németország nagyban függ az orosz szállításoktól. Az Egyesült Királyságban is óriási a drágulás, ráadásul van olyan szakértő, aki szerint a télen több órás áramkimaradások is lehetnek majd, mert nem lesz elég gáz – számolt be az M1 Híradója.

A német kormány korábbi álláspontjával ellentétben az ország nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében – erről beszélt berlini sajtótájékoztatóján a német kancellár. Olaf Scholz szerint a kormány már fontos lépéseket tett ezügyben a gázellátás várható zavarai miatt, írja a hirado.hu.

Gondoskodtunk arról, hogy a széntüzelésű erőművek újra üzembe helyezhetőek legyenek.

Az elsők már működnek, a többi üzemeltetővel pedig tárgyalunk. Azt is vizsgáljuk, hogy szükséges-e a három még meglévő atomerőművet egy kicsit tovább üzemben tartani” – mondta a kancellár.

Néhány napja hangoztatott véleményével szemben ugyanakkor a kancellár most azt mondta: nem hiszi, hogy a háború okozta drágulás zavargásokhoz vezetne. Pedig a németeket erősen sújtják az elszabadult energiaárak. Egy az árakat összehasonlító portál adatai szerint az átlagos német háztartás – a magyar értékekhez hasonlóan – nagyjából 1700 köbméter gázt fogyaszt egy évben, írja a Híradó. Ezért

a jelenlegi árak szerint 3240 eurót, vagyis több mint 1,3 millió forintot kell fizessen egy német állampolgár rezsire, ami majdnem háromszorosa az egy évvel ezelőtti árnak.

A portál szerint hamarosan újabb drágulás várható. Októbertől akár ezer euróval is nőhet a németek rezsiköltsége, ugyanis a szolgáltatók a lakosságra terhelhetik költségeiket. A kancellár most azt mondta: a lakosság pontosan tudja, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz, és megérti, hogy nehéz idők előtt áll az ország.

Egyesült Királyság

Az iparági becslések a még kihirdetés előtt álló új ársapkákkal októbertől duplájára nő az energia ára. Ez azt jelenti, hogy a korábbi emeléssel együtt a rezsiszámlák már négyszer akkorák lesznek, mint tavaly. A brit energiafelügyelet arra figyelmeztetett, hogy

ha marad a tendencia, jövőre a 4200 fontot – 2 millió forintot is elérheti egy átlagos háztartás rezsiszámlája.

Az energiaválság az egyik legfontosabb téma a konzervatív párt két kormányfőjelöltjének vitáiban is. Liz Truss jelenlegi külügyminiszter elsősorban az adók csökkentésével orvosolná a helyzetet, ami szerinte egyszerre hagyna több pénzt az embereknél és gyorsítaná a gazdaságot.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, a másik jelölt pedig egy szerdai tévéinterjúban úgy fogalmazott: a kormánynak morális kötelessége, hogy segítse az embereket az energiaszámlák kifizetésében.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések