A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bravúros életmentés a buszon mobilapplikáció segítségével


Az un. Szív City applikáción keresztül mentették meg egy idősödő úr életét, aki rosszul lett a buszon és leállt a szíve.

Párjával utazott egy távolsági buszon az a 60 év körüli férfi, aki hirtelen mellkasához kapott és leborult az ülésről. A buszvezető rögtön megállt a csokonyavisontai művelődési háztól nem messze és a mentők segítségét kérték - írta a mentőszolgálat közösségi oldala.

Mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi mentőegységet, a Szív City applikáción keresztül pedig a környéken levő önkénteseket is, amire egy ápolónő rögtön reagált a helyi orvosi rendelőből. A nővér a buszhoz rohant, és megvizsgálta a férfit, aki már nem lélegzett. Azonnal megkezdte az újraélesztést, amit a mentőegységek emelt szinten folytattak. Hamarosan a mentőhelikopter is megérkezett, és csatlakoztak küzdelemhez, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett. A férfit stabil állapotban, légi úton szállították kórházba.

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás - a hirtelen szívmegállás - köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval a tagok vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken, ezért életbevágó, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék.

Fontos tudni, hogy a segítségnyújtók nem csak egészségügyi dolgozók lehetnek, hanem laikusok is, kétféleképpen: ha részesültek már valamilyen képzésben az újraélesztés terén, például vezetői jogosítványuk megszerzése során, vagy ha nem is részesültek semmilyen képzésben, de vállalják, hogy újraélesztést csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján hajtanak végre. 

Az útmutatóból megismerheti az újraélesztés lépéseit 



Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések