A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borzasztó baleset egy újfalui építkezésen: az alvállalkozó és az építésvezető ellen is vádat emeltek


Több mint három méterről zuhant le egy munkás. A férfi csigolyáját törte, de a tüdeje is zúzódott.


A Berettyóújfalui Járási Ügyészség két vádlott ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat, mivel mulasztásuk következtében súlyosan megsérült egy férfi egy építkezésen – olvasható a megyei főügyészség közleményében.

Azt írják, az idősebb vádlott az építtető cég alkalmazottjaként építésvezető volt egy berettyóújfalui építkezésen. A fiatalabb vádlott az egyik alvállalkozó gazdasági társaság ügyvezetője, aki az alkalmazásában álló dolgozókkal az építkezésen szigetelési munkálatokat végzett.

A két cég között létrejött építési-kivitelezői szerződés szerint mindkét vádlott kötelezettsége volt a munkavédelmi oktatás megtartása, a munkabiztonság ellenőrzése, illetve a szükséges egyéni és kollektív védőfelszerelések, védőeszközök biztosítása, azok használatának folyamatos ellenőrzése.

Az alvállalkozó cég ügyvezetője, a fiatalabb vádlott 4 alkalmazottjával együtt 2019. december 27-én reggel 8 óra körül megjelent az építkezésen, ahol az idősebb építésvezető vádlott megmutatta nekik a munkavégzés helyét. A dolgozók munkavédelmi oktatás nélkül hozzákezdtek az építési területen az egyik kiszolgáló épület födémjén a szigetelési munkálatokhoz. A födémszint közel 3,5 méter magasságú volt, amely körül a leesést megakadályozó védelmi rendszer nem volt kiépítve, továbbá a födémen lévő 6 darab nagyméretű nyílás sem volt lefedve védőhálóval vagy ráccsal.

Az ügyészség rámutat:

a vádlott és alkalmazottai úgy kezdték meg a munkát, hogy egyikük sem viselt védőeszközt, fejvédő sisak sem volt rajtuk.

A munka megkezdésekor a fiatalabb vádlott rövid eligazítást tartott a 4 alkalmazottnak, majd eltávozott a helyszínről.

A munkavégzés közben a sértett a födém egyik lefedetlen nyílásán keresztül leesett az épület aljzatbetonjára. A baleset következtében a férfi csigolyatörést, tüdőzúzódást és a nyakszírttájékon repesztett sérülést szenvedett, melyek közül a tüdőzúzódás és a csigolyatörés 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülés.

Az alvállalkozó és az építésvezető vádlottak többszörös munkavédelmi szabályszegésének eredményeként egy férfi súlyos sérülést szenvedett, míg a további három munkavállaló testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve.

Az ügyben a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nyomozott.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlottak ellen 1-1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság mindkét vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések