A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A 4 leghatékonyabb összetevő, amivel halványíthatod a bőrödön lévő foltokat


Az elszíneződés kifejezés valójában sok különböző dolgot magában foglal, beleértve az öregségi foltokat, a melasmát vagy az aknés hegeket. 

Függetlenül attól, hogy milyen típusú foltokkal küzdesz, jól ismert tény, hogy nehezen kezelhetőek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kellene adnod: ha bizonyos összetevők megfelelő kombinációja szerepel a bőrápolási rutinodban, idővel jelentős javulást tapasztalhatsz. De mik is ezek pontosan?

C-vitamin

A C-vitamin a sötét foltok elleni küzdelem legismertebb összetevője. Nemcsak erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a jövőbeni elszíneződésektől, hanem helyreállítja a sejtkárosodást is, hogy csökkentse a meglévők intenzivitását. A bőrben a melanintermelés csökkentésével megelőzi és elhalványítja az olyan gyakori hiperpigmentációs rendellenességeket, mint a napfoltok és a melasma - írja a bien.hu.

A C-vitamin különböző formákban kapható, de a legjobb választás egy L-aszkorbinsav szérum, ami a legstabilabb és leghatékonyabb megoldás. Ráadásul mivel a szérumokban a legmagasabb általában a C-vitamin koncentráció, legtöbbször hatékonyabbak, mint a krémek és a testápolók. Arra azonban ügyelj, hogy az érzékeny bőrtípusokat irritálhatja, ezért kezdj egy alacsony koncentrációjú (nagyjából 10%-os) termékkel, és végezz bőrpróbát, mielőtt az egész arcodra kennéd.

Hidrokinon

A hidrokinont, amelyet általában fehérítő krémként használnak, és szintén gátolja a melanintermelést, a bőrgyógyászok is előszeretettel ajánlják. Egy helyi bőrvilágosító hatású összetevőről van szó, amelyet hiperpigmentált bőrbetegségek, például melasma és gyulladás utáni hiperpigmentáció kezelésére használnak. Vény nélkül 2%-os, vénykötelesen pedig 4%-os verzióban kapható. De csak azért, mert vény nélkül is kapható, még nem biztonságos bárhogy felhasználni.

Bár a hidrokinon pigmentvilágosító tulajdonságai hatékonyak lehetnek a sötét foltok eltávolításában, a hosszú távú használata veszélyes lehet, és hiperpigmentációt okozhat, amivel éppen ellentétes eredményt érhetsz el. A használatát így általában három hónapra korlátozzák, és vékony bőr, valamint várandósság esetén nem is ajánlják, de mindenképpen jobb egyeztetni róla egy bőrgyógyásszal.

Amit még tudnod kell, hogy kezdetben irritálhatja a bőrödet, különösen ha érzékeny, ezért érdemes lassan és kisebb mennyiségekben hozzáadnod a bőrápolási rutinodhoz. Ez azt jelenti, hogy kezdj egy alacsony koncentrációjú termékkel, és csak heti egyszer használd, amíg ki nem tapasztalod, mennyire tolerálja a bőröd. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a hidrokinon használata mellett fokozottan ügyelni kell a fényvédelemre.

Niacinamid

A niacinamid egy erős antioxidáns, amely - mint a C-vitamin és a hidrokinon - gátolja a melanintermelést. Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a niacinamid segíthet csökkenteni az öregedési foltok megjelenését és a bőr elszíneződésének egyéb formáit. Azt is kimutatták, hogy a helyileg alkalmazott niacinamid stabilizáló hatással lehet a bőr barrier funkciójára, ami segíthet javítani a nedvességmegtartást.

Mivel kevésbé irritáló, mint a C-vitamin, a legtöbb bőrápolási rutinba könnyen beilleszthető. A szakértők szerint C-vitaminnal és tejsavval együtt is használható, hogy még intenzívebben fejtse ki a hatását. Amellett pedig, hogy elhalványítja a sötét foltokat és a bőrpírt, növeli a ceramidok termelését, amelyek segítenek megerősíteni a bőr védőrétegét, megakadályozva a nedvesség elvesztését.

Alfa-hidroxisavak

Az AHA-k kémiai úton segítenek felbontani az elhalt hámsejtek közötti kötéseket, hatékonyan eltávolítva a bőr legkülső rétegét, és felfedve a mögöttes világosabb bőrt. Ha a bőröd érzékeny, akkor a tejsavval vagy a mandulasavval érdemes kísérletezned, amelyek általában gyengédebben érintik a bőrt. Mellette pedig az új generációs AHA-savnak nevezett PHA-sav (polihidroxi- vagy gyümölcssav) is remek opció lehet a hámlasztásra és a napfény okozta károsodás jeleinek visszafordítására.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések