A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: A nyolcdimenziós térben elhelyezett gömbtestek miatt is győzni fog Ukrajna


Kitüntetésre terjesztette fel Marina Viazovszka matematikust, aki nemrég kapta meg a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érmet. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai beszédében elmondta, hogy állami kitüntetésre terjesztette fel Marina Viazovszka matematikust, aki nemrég kapta meg a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érmet. Az elnök azt is kiemelte, hogy az 1936-ban alapított elismerés történetében Viazovszka a második nő, aki megkapta a díjat. – írja az Index.

Kollégái megjegyzése szerint az ukrán matematikus megoldása, amely arra a problémára adta meg a választ, hogyan lehet egybevágó gömbtesteket legoptimálisabban elhelyezni nyolcdimenziós térben úgy, hogy azok csak érinthetik, de nem fedhetik egymást, segíthet a hasonló problémák jövőbeni megoldásában − közölte Zelenszkij. 

Az ukrán matematikus kutatási területe a 17. századi Kepler-sejtéshez kapcsolódik, és a diszkrét geometria része.

Az elnök azt is megköszönte a matematikusnak, hogy eredményével segíti az ukránokat szabadságuk és függetlenségük megőrzésében, ugyanis köszönőbeszédében a háborúról is hosszan szót ejtett. 

Marina Viazovszka jelenleg a Lausanne-i Műszaki Egyetem számelméleti tanszékének vezetője, Zelenszkij azonban elmondta, hogy bízik benne, hogy egyszer haza fog térni, és Ukrajnában fog tanítani. 



Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések