Hirdessen itt

Vádat emeltek a Hableánnyal ütköző hajó ukrán kapitánya ellen


A VI. és VII. kerületi ügyészség vádat emelt a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitánya ellen 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség. 

Azt írták, hogy az 59 éves férfi 1979-ben szerzett hajóvezetői engedélyt, majd 2004-től hajóskapitányi képesítéssel, valamint rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezett; pontosan ismerte a Duna magyarországi szakaszát. Bár az ügyészségi közleményben nem nevezik meg a hajót, de a Viking Idun, illetve a Viking Sigyn ukrán állampolgárságú kapitányáról van szó.

A vádirat szerint a kapitány tudta, hogy mentésre szoruló emberek vannak a vízben, mégsem nyújtotta a tőle elvárt segítséget, tovább haladt, és nem állt meg segítségnyújtás céljából. Habár ezt a hajója mentési protokollja késedelem nélküli kötelezettségként előírta, nem riadóztatta a személyzetét, nem rendelte el a mentőcsónak vízre bocsátását. Ekkor még lett volna lehetősége a mentésre, mert még volt a Hableány hajóról vízbe kerülő, majd vízben sodródó, közvetlen életveszélyben lévő, mentésre szoruló sértett a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán – írta az ügyészség.

A példátlan hajóbaleset 2019. május 29-én történt Budapesten, a Margit híd tövében, ahol a Viking Sigyn összeütközött a fedélzetén 33 utassal, valamint a kapitánnyal és egy matrózzal haladó Hableánnyal.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések