A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szakértő: Jelenleg nem reális, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút


Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette. 

Öt hónapja tart a háború, a fegyverszállítmányok ellenére Ukrajna mégsem tud jelentős támadást végrehajtani Oroszország ellen. Többek között erről is beszélt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ukrajna már a legjobban képzett erőit is elveszítette

Horváth József a beszélgetés során rámutatott, hogy Ukrajna 1992-des megalakulásakor népességét 42-43 millióra saccolták, de azóta nem tartottak népszámlálást. Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években8-10 millióan Nyugat-Európába vándoroltak ki, míg az elmúlt hónapokban közel 8 millióan kerültek orosz fennhatóság alá, 7 millióan pedig elmenekültek,

így egy maximum 20-25 milliós ország áll szemben az oroszokkal.

A szakértő ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette, légierejének, szárazföldi haderejének és tüzérségének döntő része megsemmisült. Most érte el az orosz technikai fölény azt a kritikus szintet, hogy könnyebben nyomulnak előre, annak ellenére is, hogy az ukrán katonák hősiesen harcolnak – húzta alá Horváth.

„Fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérései kapcsán Horváth József úgy fogalmazott, hogy

fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét.

Majd megjegyezte, hogyha a beígért nyugati fegyverszállítmányokat leszállították volna, Ukrajna már egy nagyon modern haderővel rendelkezne, ezzel szemben leginkább ex-szovjet eszközöket kaptak, a modernebb fegyverrendszerek döntő része nem érkezett meg, vagy le sem gyártották. A beérkezett fegyvereket az oroszok jobbára megsemmisítik, és az utánpótlási vonalakat is igyekeznek szűkíteni – hangzott el a beszélgetésben.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések