A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Parragh László: Számítottam a tüntetésre, de ez akkor sem mehetett így tovább


Ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció. Interjú.


„Úgy látom, a vállalkozások nem szeretik a kata módosítását. Gondolta volna, hogy tüntetés és hídlezárás lesz belőle?

Számoltunk ezzel. Ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció. Ha az ember felvállal egy kamara elnöki tisztséget, akkor azt komolyan kell vennie. A kamara elnökeként a teljes magyar gazdaság érdekeit kell képviselnem. Akkor is, ha ez konfliktusokat jelent. Ebben az értelemben semmi meglepő nincs a most tapasztalható vitákban. Az viszont azért elszomorít, hogy az a 85-87%, aki fizeti a közterheket, közömbösen megy el a történet mellett. Azok, akiket nem érint a módosítás, most csendben konstatálják, hogy végre valaki megszólalt és helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést.

A vállalkozásoknak a többsége ugyanis lényegesen több pénzt fizet, mint aki katázik, ezek persze tagadhatatlanul bonyolultabb adózási formák. Ez azt jelenti, hogy az ország napi működését az a munkavállalói kör biztosítja, aki nem tudott vagy nem akart katán keresztül rejtett munkavállalói viszonyt felvállalni. A tanárok, a tűzoltók, azok a szalag mellett álló munkások, akik akár 3 műszakban keresik meg a családjuk, az egészségügy, az oktatás az infrastruktúra működési költségeit. És persze azok a reálgazdasági vállalkozók, aki minden nap kockáztatják az egzisztenciájukat és cégüket a szabadpiacon.

Az egyik barátomnak, miután nem katázhat tovább, havi 50 ezer helyett 150 ezer adót kell majd fizetnie. Beszéltem könyvelőkkel, akik szerint ez általános, sőt, van, akinek 200 ezret. Miért kellet ilyen drasztikus megszorítás hozni?

A vállalkozásoknak és a munkavállalóknak a többsége lényegesen több adót fizet, mint aki katázik. Akik eddig kevesebbet fizettek, azoknak a közterheit hozzáigazítja a kormány ahhoz, amennyit a többiek eddig is fizettek. Amióta megalapítottam a cégemet, ’89 óta a saját cégemnek vagyok az alkalmazottja. Soha nem jutott eszembe, hogy katásként vegyem ki a jövedelmem nagy részét. Sokan viszont ezt megtették. A katának viszont vannak alternatívái, ilyen pl. az általányadó, ami 1,2 millió forintig adómentes. Mindenkinek érdemes végig gondolnia, hogy ezek után milyen adózási formát választ majd. Mindenesetre senkinek ne legyen illúziója. A kata változtatása nem törli el a katások adóelőnyét, csak szűkíti.

Mit válasszon a kata helyett, akit kitesznek ebből az adózási formából?

Az egyéni vállalkozók számára a vállalkozási szja (tételes költségelszámolás) vagy az általányadózás a reális alternatíva, katás Bt-k számára a társasági adó vagy a kiva szerinti adózás jelenthet opciót. Ezek reális alternatívák, amelyek tagadhatatlanul bonyolultabbak, mint a kata volt eddig. Bízunk benne, hogy idővel ezek is egyszerűsödni fognak, hiszen kormányzati cél – és versenyképességi tényező is egyben – az adóegyszerűsítés és az adminisztrációs terhek csökkentése.”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések