A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán-kritikus tanulmány: Az EU-nak teljesen le kellene állítania az uniós támogatásokat Magyarországon


Három, közismerten Orbán-kritikus jogász szerint Magyarországon olyan súlyos problémák vannak az EU-s források felhasználása kapcsán, hogy le kell állítani a kifizetéseket – írja a német lap. 

Minden, Magyarországnak szánt uniós támogatás kifizetését meg kellene tagadnia az Európai Bizottságnak – áll egy, az Európai Parlamentnek eljuttatott tanulmányban, amit a Süddeutsche Zeitung szemlézett.

A jelentés szerzői között ott találjuk az Orbán-kormány közismert nemzetközi kritikusainak számító Kim Scheppelét, Daniel Kelement és John Mojrint is. A szerzők szerint Magyarországon „a költségvetés kezeléséért felelős rendszerek kudarcot vallanak, az ellenőrző szervezetek gyenge teljesítményt nyújtanak, a bíróságok és ügyészségek pedig a függetlenség hiányától szenvednek”. Scheppele, Kelemen és Morijn úgy látják, hogy a visszaélések Magyarországon nem csak a kormányzati forrásokat érintik, ezért

száz százalékban le kell állítani az uniós források kifizetését, méghozzá azonnal.

A szerzők úgy látják, hogy az Európai Bizottságnak nem kellene azzal töltenie az időt, hogy új kritériumrendszert állapít meg a jogállamisági mechanizmus alkalmazásához, mert szerintük a szükséges feltételek a meglévő uniós jogban már adottak. Konkrétan a 656/2017 és a 1060/2021 számú rendeletekre gondolnak, amelyek kimondják, hogy ha az uniós pénzek felhasználása körüli tagállami hiányosságok „olyan alapvetők, gyakoriak vagy elterjedtek, hogy az lényegében már a rendszer teljes kudarcával ér fel, ami már veszélyezteti az érintett források jogszerű felhasználását, akkor egy 100 százalékos általányterhelést kell megállapítani” – vagyis teljesen fel kell függeszteni az uniós pénzek kifizetését.

Von der Leyent már saját párttársai is kritizálják

Az Európai Parlamentben sokan üdvözölték a tanulmány megállapításait. A német zöldpárti képviselő,

Daniel Freund azt mondta, hogy a Bizottságnak nincs mozgástere:

fel kell ismernie a magyarországi helyzet realitásait és ennek megfelelően kell eljárnia. Von der Leyent azonban saját pártcsaládjából is kritika érte, amiért nem lép fel kellő határozottsággal a jogállamiság védelmében. A finn néppárti képviselő, Petri Sarvamaa szerint a Von der Leyen-bizottság egyszerűen képtelen felnőni ehhez a feladathoz. Sarvamaa azt mondta: ha a Bizottság nem vesz el minden forrást hazánktól – amihez nyilvánvalóan Von der Leyen beleegyezése is kell –, akkor a bizottság elnökének fel kell tennie a kérdést, hogy valóban a helyén kezeli-e a jogállamiság védelmének alapvető fontosságú kérdését.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések