A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olaszország borítja a dominót: nem küldenek több fegyvert Ukrajnának


Luigi Di Maio olasz külügyminiszter kétségeit fejezte ki, hogy a politikai válság lehetővé teszi az Ukrajnának történő további fegyverszállításokat – írja a RIA Novosztyi.


Mario Draghi miniszterelnök a héten bejelentette, hogy lemond, de Sergio Mattarella elnök nem fogadta el a lemondását.

Most már kétlem, hogy fegyvereket küldhetnénk. Ez egy a sok komoly probléma közül – mondta Di Maio a brüsszeli székhelyű Politico című lapnak.

A miniszter szerint “az oroszok most azt ünneplik, hogy újabb nyugati kormányt buktattak meg”.

Draghi nyilatkozatát megelőzte egy bizalmi szavazás. Az eredmény a hivatalban lévő kabinet mellett szólt, de mivel az Öt Csillag Mozgalom képviselői nem voltak hajlandóak szavazni, a miniszterelnök bejelentette, hogy “a kormányt a kezdetektől fogva támogató nemzeti többség” már nem létezik.

Július 20-án Draghi tájékoztatót tart a parlamentben. A helyi média és az elemzők azt feltételezik, hogy ismét bejelentheti lemondását.

Di Maio szerint, ha a kormány megbukik, Olaszország nem lesz képes új energiaszerződéseket kötni, és a tél közeledtével ez komoly tényezővé válik.

A külügyminiszter hozzátette, hogy lemondás esetén a kabinet az új választásokig ügyvivői minőségben folytatja a munkát. Véleménye szerint ez bénuláshoz vezethet, ami megfosztja Olaszországot attól a jogától, hogy folytassa Ukrajna felfegyverzését, segítse az olasz családokat az emelkedő árak miatt, vagy új gázmegállapodásokat írjon alá, hogy tartalékokat képezzen arra az esetre, ha az oroszországi szállítások megszűnnének.

Június végén Di Maio kilépett az Öt Csillag Mozgalomból, azzal vádolva annak vezetését, hogy visszalépett az atlanti szolidaritás elveitől. A szakadást a kijevi rezsimnek történő fegyverszállítások kérdéséről folytatott heves vita okozta.

A miniszter most azzal vádolja a mozgalom jelenlegi vezetőjét, Giuseppe Contét, hogy Draghit támadja. Szerinte az Öt Csillag Mozgalom az elmúlt hónapokban többször is megpróbálta meggyengíteni a kormányt. Di Maio emellett emlékeztetett, hogy Olaszországnak jóvá kell hagynia a jövő évi költségvetést, de ha a kormány lemond, ősszel választásokat kell tartani, amire több mint száz éve nem volt példa.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések