A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ők lesznek a rezsinövelés legnagyobb vesztesei: aki környezetbarát elektromos fűtést vezettek be és gázt már nem használnak, azok bele fog dögleni


A július 13-án bejelentett rezsiintézkedések hatásait addig nehéz pontosan feltárni, ameddig nem látható erről a pontos rendelet. Azt azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai alapján is már meg lehet már fogalmazni, hogy melyek a legnagyobb kérdések, és hol merülhet fel igazságtalanság, vagy torz ösztönzés.

A rezsicsökkentés kormányinfón bejelentett részleges megszüntetése után csak úgy özönlöttek a levelek. A legtöbben azon háborodtak fel, hogy a kormány nem díjazza azt, ha valaki fűtés-korszerűsítéssel energiatakarékos, de villamosenergiát igénylő fűtést működtet. Mostantól ugyanis az jár jobban, aki áramot és gázt is fogyaszt, vagyis a gázválság idején az új szabály éppen arra ösztönöz, hogy a családok vezessék vissza a gázt, miközben mindenki arról beszél, hogy nem érkezik elég gáz Európába.

És erre még rájön a lapáttal egy olyan történet is, hogy egy tisztességesen tevékenykedő KATA-s, aki az új törvény miatt új vállalmozási formát kellene váltson, ami számára megfizethetetlen, fizetés hiányában, hogyan tudja kifizetni majd környezetbarát elektromos fűtésű lakását? És esetlegesen ki fizeti ki neki a lakás vissza korszerűsítését, környezetszennyező gázosra?

Pár történet

A következőkben rendkívül röviden bemutatunk néhány hozzánk érkezett történetet.

  • Jelenleg kizárólag elektromos fűtésünk van. Kevés háztartás üzemel ilyen fűtéssel, ezért nagyon alacsony a kormány által megadott 210 kWh/hó átlagfogyasztás, ami még rezsivédettnek számít. A mi fogyasztásunk most 42 ezer forint havonta, a tegnap kiadott módosítás szerint 270 ezer forintra módosul, ami tarthatatlan.
  • Nálunk 160 kWh/hó körül van a világítás, illetve az elektromos készülékek fogyasztása, de elektromos fűtésünk van, ami önmagában 280 kWh/hó. Átlagos lakáshőmérséklettel (21 fok) a téli hónapokban, nyáron légkondit nem használunk. Kapcsoljam ki a fűtést?
  • Mi az, hogy akinek a környékén nem érhető el a gáz, és kénytelen árammal fűteni, egy kvótából oldjon meg mindent, az árammal fűtött bojlert vagy a hőszivattyúval történő fűtést?
  • Takarékosan élünk, de az átlagot lehúzó „kályhás” háztartásokhoz képest sok, havi 250 köbméter gázfogyasztással. Nincs bahamai meleg, októbertől áprilisig fűtünk, 20 fokos a lakás (a még nem piaci áras átlagos gázfogyasztás a kormány által megadott adat szerint havonta 144 köbméter).
  • Azon kevesek közé tartozom, akiknek Magyarországon is nagyon fontos a klímavédelem. Kiköttetem a gázt, drága beruházással energiatakarékos, de áramot igénylő fűtéskorszerűsítést végeztem, elektromos autót vettem. Most meg nézhetem, hogy nagyfogyasztó lettem. Ha maradt volna a gáz, jobban járok, ha maradt volna a benzines autóm, vehetném féláron a fosszilist.
  • Mi lesz a magánszálláshelyek üzemeltetőivel? Mi hárman vagyunk a családban, de a lakásom mellett két apartmant is fűtök. Most lehúzhatom a rolót, 350 kWh a havi fogyasztásom, ami 230 ezer forint.


Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések