A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nógrádi: Ha Putyin megtámadja Romániát is, kitör a harmadik világháború


Kazah-orosz konfliktus, Vlagyimir Putyin lehetséges céljai – többek között erről is beszélt Zalaegerszegen Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő ezúttal Zalaegerszegen válaszolt a hallgatók kérdésére. Mások mellett szóba került Oroszország és Kazahsztán konfliktusa.

Mint ismert, június 19-én Moszkva arról tájékoztatta Nur-Szultánt, leállítják a Kazahsztánból érkező olaj tengeri, az Európai Unióba (EU) irányuló szállítását. Azóta a kazahok egy hasonló lépéssel reagáltak. De a háború kirobbanását követően is ellentét támadt Moszkva és Kazahsztán között, miután utóbbi közölte, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, továbbá nem ismeri el

szuverén államként a donbászi szakadár köztársaságokat, sem Krímet, sem Abbáziát.

Nógrádi felelevenítette, amikor elkezdődött ez év januárjában a kazah belpolitikai válság, Washington arra kérte Nur-Szultánt, válasszon. Egy: Oroszország és Kína, vagy az Egyesült Államok szövetségese kíván lenni? „Bocsi, én így néztem: Kazahsztán nem lesz Kazahsztán szövetségese?” – jegyezte meg. Kettő: az amerikai közölték, 37 milliárd dollárnyi amerikai befektetés van Kazahsztánban, mire a kazah kabinet jelezte: nem kívánnak ezekhez hozzányúlni. „Innentől kezdve az USA visszalépett” – fogalmazott a szakértő.

Nógrádi hangsúlyozta, Kazahsztán lakosságának negyven százaléka orosz származású, a januári események alatt pedig csak azokon a területeken nem történt mozgolódás, ahol az oroszok voltak többségben. Moszkva azért állt a kazah ügy mellé – aki egyébként orosz békefenntartó egységeket kért a helyzet rendezése érdekében –, mert számukra a tatár, török ország stratégiai- és piackérdés. Kassim-Zsomart Tokajev kazah elnök kijelentései, hogy nem ismerik el a szakadár, Moszkva által annektált területeket, viszont komoly ellentétet szült a két ország között.

Egy másik kérdésre, miszerint meddig mehet el Moszkva az ukrajnai konfliktusban, a biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: „Ugyan Vlagyimir Putyin orosz elnök nem konzultált velem, de az én józan eszem azt mondatja velem, hogyha a Fekete-tenger teljes partszakaszát elfoglalják Ukrajnától, nincs értelme tovább menni,

mert ha bemennek Romániába, az harmadik világháborút jelent, és a franc akar oda bemenni.”


Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések