Hirdessen itt

Nem könnyű az álrendőrök élete: egyszer már elítélték, de még kaphat pár évet a férfi

Előkészítő ülésen börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság július 5-én azt a férfit, aki rendőrnek adta ki magát és megbírságolt egy bolti eladót Debrecenben.

A férfinek nem ez volt az első ilyen akciója, álrendőrként már korábban is „intézkedett", igaz akkor Hajdúsámsonban. Abból az ügyből kifolyólag már jogerősen el lett ítélve és szabadságvesztés büntetését tölti - olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

A járásbíróság az elsőrendű vádlottat zsarolás bűntettében és három rendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, míg a másodrendű vádlottat három rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a férfit halmazati büntetésül 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a nővel szemben 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A három hamis rendőrigazolványt a bíróság elkobozta.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2022. január 12-én megjelent egy debreceni, nyomtatással is foglalkozó üzletben, ahol valótlanul azt állította, hogy ő rendőr és elhagyta az igazolványát. A férfi megkérte az eladót, hogy készítsen egy másolatot, ehhez kikereste az interneten egy hivatalos rendőrségi igazolvány képét. A nő a minta alapján elkészítette az igazolványt, amire ráírta a vádlott által közölt nevet és a férfi fényképét is rászerkesztette. Az eladónő a férfi rábírására ezzel a módszerrel három hamis igazolványt készített.

A férfi az egyik hamis okmányt egy rendőrség feliratú, fém jelvénnyel ellátott tokba helyezte és azzal január 18-án délelőtt Debrecenben megjelent egy dohányboltban. A vádlott a vásárló távozása után az eladóhoz lépett, felmutatta az igazolványt és közölte, hogy rendőr, továbbá a helytelen maszkhasználat miatt feljelentheti őt. Miután a nő átadta a személyazonosító igazolványát, a vádlott úgy tett, mintha telefonon a központtal egyeztetné a nő adatait. A telefonhívással a férfi a hitelességét akarta megerősíteni és eljátszotta, hogy egy kollégájával egyeztet a szabálysértés miatt. Az álrendőr ezután közölte a sértettel, hogy ha feljelentené, úgy 50-150 ezer forint közötti pénzbírságot kaphat, azonban ez az összeg jóval alacsonyabb lehet akkor, ha azt a helyszínen rendezni tudja.

A sértett a férfi által teremtett kényszerhelyzetben tartva attól, hogy a rendőrnek hitt vádlott feljelentése esetén jóval magasabb összegű bírságot kaphat, félelmében eleget tett a felhívásnak és átadott a férfinek 5 ezer forintot. A vádlott az eladónak 5 ezer forint kárt okozott, ami nem térült meg. Az igazi rendőrök a beszerzett adatok alapján azonosították az álrendőrt, akit január 26-án állítottak elő a rendőrkapitányságra.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyészség, valamint a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette, míg az elsőrendű vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések