A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lassan megeszi a rozsda az Eiffel-tornyot


A szakemberek szerint egy alapos tatarozásra lenne szüksége Párizs jelképének. 

Amikor 1889-ben elkészült az Eiffel-torony, nagyjából húsz évet adtak neki, utána lebontották volna. De a torony 133 év elteltével még mindig áll a szorgalmas karbantartásnak köszönhetően – számolt be a Guardian nyomán az Index.

Mostanra azonban az emlékmű olyan rossz állapotban van, hogy rozsdásodásnak indult. A torony állítólag teljes felújításra szorul, de ehelyett csak apróbb „kozmetikázásra” készülnek a párizsi olimpia előtt – tették hozzá.

„Ha Gustave Eiffel ezt látná, szívrohamot kapna” – idézte a portál a torony egyik karbantartóját.

Huszadik alkalommal festik már át az olimpia előtt

A francia főváros jelképe 60 millió eurós átfestésen esik át a 2024-es olimpiára való felkészülés jegyében.

Ez a tatarozás már a huszadik a sorban – derült ki a cikkből.

A szakértők megjegyezték, hogy a tervezett munka csak „ráncfelvarrásnak lesz jó”, a végeredmény pedig úgy gondolják „siralmas lesz”. Azt mondták, hogy a tornyot teljesen le kell csupaszítani, majd újra festeni, ugyanis a régi festék átfestése csak tovább rontja a korróziót – hangsúlyozták.

A 324 méter magas, 7300 tonnás vastornyot az 1889-es világkiállításra építették. Megnyitása előtt négy réteg vörös ólomfestéket kapott, amelyet ma már betiltottak, de akkoriban a legjobb korróziógátlónak tartották.

Gustave Eiffel építészmérnök azt mondta, hogy a rozsda terjedésének azonosítása és megállítása jelenti a legnagyobb kihívást az építmény élettartama szempontjából, amelyet hétévente festeni kell.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések