A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kormányinfó: A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár


Rendhagyó időpontban, szombaton 11 órakor jelentkezett Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.


Döntések

Csak a magántulajdonú gépkocsik esetében marad a 480 forintos benzinár Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt. A leállást nem lehet tovább halasztani. Egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj. Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi – mondta a miniszter. A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztásra elég. A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár – mondta a miniszter.

A stratégiai készlet egynegyedét szabadítják fel

Gulyás beszámolója szerint nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat. Július 29-én megkezdődött a százhalombattai finomító karbantartása, a magyar felhasználás 100 százalékát adta. A karbantartás ideje nem meghatározható. A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készlet egynegyede – tette hozzá.

Nem lehet tűzifát kivinni az országból

A gázárról azt mondta a miniszter, hogy alternatívákat kell találni. Minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Újra indulhat a barnakőszén bányászata, és a tűzifát sem lehet kivinni az országból – tette hozzá. 

Az uniós gázfelhasználás-csökkentési terveket a kormány elutasítja.


Gulyás elmondta, a magas gázárak akár recessziót is okozhatnak az európai gazdaságban. Az aszály ügyében Nagy István vasárnap ad majd tájékoztatást.

Az uniós tárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: folyamatosan, naponta zajlanak az egyeztetések, szakmai viták már nincsenek. Példaként említette, hogy a héten a magyar kormány elfogadta, hogy a ciklus végére a diplomás átlagbér 80 százalékára emelje a pedagógusbéreket. Ehhez az unió forrásokat is biztosít.

Arra kérte a baloldali pártokat, hogy ne akadályozzák ezt a folyamatot, ne áskálódjanak folyamatosan Brüsszelben a kormány ellen

annak érdekében, hogy ezt a tervet ne sikerüljön megvalósítani.

Mint mondta: tavaly is volt politikai vita a tűzijátékról. Azonban minden eszközt már április-májusban beszereztek, nem lenne olcsóbb, ha nem lőnénk fel őket.

Alig jött pénz határvédelemre az Európai Uniótól

A migráció kapcsán Gulyás elmondta:

hazánk a migrációs válság kirobbanása óta a határvédelemre összesen 1,6 milliárd eurót költött, ennek mindössze 2 százalékát biztosította az EU.

Az új határvadász ezredbe való toborzás zajlik, eddig már több mint hatezren jelentkeztek. Őszre 2200 fős egységet akarnak létrehozni, amelyet 4000 fősre bővítenének később.

A miniszter a Mandiner kérdésére elmondta: jelenleg mintegy kétezer olyan fogvatartott van a hazai börtönökben, akit embercsempészet miatt ítéltek el. 88 százalékuk nem magyar állampolgár, és szinte mindegyikük férfi. A börtönkapacitásokat folyamatosan bővítette a Belügyminisztérium, és a férőhelyek jelenleg elegendőek. Azonban az elítéltek elhelyezése nagy terhet jelent a büntetés-végrehajtás számára, ezért a bíróságok gyakran a kiutasítást alkalmazzák velük szemben.

Szenktirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésünkre közölte: eddig 860,394 menekült érkezett a háború kitörése óta Ukrajnából, az elmúlt 24 órában 1474 fő. Közülük több mint 27 ezren kértek menedékes státuszt, ebből csaknem 24 ezren ezt meg is kapták.

Arra a kérdésünkre, hogy a többgenerációs, de egy mérőórás családi házaknak csak az a lehetőségük a rezsicsökkentett ár realizálására, ha társasházzá alakulnak és albetéteket hoznak létre, elmondta: mindenkinek azt javasolja, hogy ha megteheti, kezdeményezze a társasházzá alakulási eljárást, ami egyébként is jelentős értéknövelő tényező lehet. Annyit tudnak segíteni az érintetteknek, hogy

a földhivatalok ezeket az eljárásokat soron kívül fogják lefolytatni.

A benzinárstop miatt nemrég indult uniós kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Gulyás közölte: a kormánynak két hónapja van a válasz elküldésére, amit meg is fog tenni. Megvizsgálták az uniós szabályozást és találtak olyan precedenst, amikor az Európai Bíróság ilyen olasz döntést jogszerűnek talált. Az intézkedésen nem változtatnak – tette hozzá.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.



Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések