A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gulyás az árfolyammozgásról: Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő július 7-én, csütörtök déltől tart sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében.

Gulyás az eseményen arról beszélt: a magyar gazdaság és költségvetés helyzetéről tárgyalt elsősorban a magyar kormány szerdán, 10 órás ülésen.

Mint mondta, a hazai gazdaság fundamentumai a világgazdaság jelenlegi helyzete ellenére stabilak, teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál 

A miniszter szerint az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja.

Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok. Egész Európa a szankciók hatásaitól szenved
– mondta Gulyás.

Gulyás Gergely hozzátette: az egész európai gazdaságot elérte az infláció, ebben a tekintetben Magyarország valamivel jobban áll mint a térség, az árfolyam szempontjából viszont rosszabbul.

Előrehaladó tárgyalások az Európai Bizottsággal

A miniszter arról is beszélt a Kormányinfón, hogy a legutóbbi kormányülés óta előrehaladtak a tárgyalások a brüsszeli testülettel. A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére, és négy területen elfogadta a bizottság álláspontját, eddig hivatalos reakció viszont nem érkezett Brüsszelből: 

- nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya,

- a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt,

- Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani.

- A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani

- Növelik a magyarországi gázkitermelést

Gulyás Gergely elárulta: a kormány gázturbinás erőművet tervez építeni, emellett Paks I. üzemidő-hosszabbítását kezdeményezi. Mint mondta: kétmilliárd köbméterre emelhető a magyarországi gázkitermelés, az ország gáz szükséglete egyébként 8-9 milliárd köbméter között van.

Eddig nem érte meg a feltárás, de a mostani gázár mellett megéri
– hangoztatta.

A naperőmű kapacitások növelését is felgyorsítja a kormány. 1,5 év alatt 6 gigawatt kapacitás a cél – fűzte hozzá.

Érkeznek a határvadászok

A miniszter szólt a migrációs helyzetről is, azt mondta, hogy míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Tavaly 431 embercsempészt, idén 836 embercsempészt fogtak el.

„A belügyminisztérium keretében határvadász egységes jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz” – jelentette be a miniszter.

Első körben 2200 határvadászt vesznek fel”. 

Mint Gulyás Gergely fogalmazott, mindez a katonaságot tehermentesíti, a költségeket pedig a honvédelmi alapból biztosítják.

Újságírói kérdések 

Határvédelem, készen állnak a határvadászok? A jogszabályokat ehhez fogják igazítani, ha szükséges, azonban számtalan nemzetközi jogi nehézség áll fenn, amely konzultációt igényel. Egy másik migrációt firtató kérdésre a tárcavezető pedig azt mondta, az éhínség és a gabonahiány a háború következménye, ez azonban a kibocsátó országokat sújtja leginkább, így a migrációs nyomás tovább fog emelkedni.

Mit tehet a forint érdekében a kormány? Gulyás Gergely azt felelte az ATV kérdésére, hosszútávú gazdaságpolitikára van szükség, épp úgy, mint az energiafüggőség megszüntetésére. Újabb érdeklődésre reagálva kifejtette, nem biztos, hogy a Bizottsággal való kiegyezés hozzájárulhat majd a nemzeti fizetőeszköz erősödéséhez, mert szinte mindenhol válság van. Megismételte: az ország energiakitettsége és a magas államadóság miatt ilyen gyenge a forint.

A koronavírus-járványt firtató indexes kérdésre a tárcavezető azt mondta, a jelenlegi adatok nem indokolják a szigorítások elrendelését.

Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, és Kovács Zoltán vezetésével már operatív törzs is alakult a szervezésre – ezt már  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mondta. Kifejtette, Európa legnagyobb, 32 perces tűzijátéka lesz, és nagyszabású programsorozattal is készül a kormány. A költségekről – ahogy eddig is – most is időben fognak tájékoztatást adni – ígérte a kormányszóvivő.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések