A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Euractiv: Próbára teszi az uniós szolidaritást a vészhelyzetre hivatkozva bevezetett magyar gázexporttilalom


A páneurópai portált bántja, hogy Magyarországnak egyetlen országgal sincs szolidaritási egyezménye.

A magyar kormány által szerdán kihirdetett „energia-veszélyhelyzet”, és az ennek keretében bevezetett gázexporttilalom szöges ellentétben áll az EU ellátásbiztonsági szabályozásával, ami a hasonló helyzetek kezelését célzó szolidaritási megállapodások megkötésére, és kölcsönös segítségnyújtásra ösztönzi a tagállamokat – írta az Euractiv.com.

Az Euractiv hozzátette: mindeddig viszonylag kevés tagállam kötött csak azonban ilyen kétoldalú szerződéseket, és Magyarországnak egyetlen országgal sincs szolidaritási egyezménye, bár a kormány júniusban aláírt egy több országra kiterjedő, de még korai fázisban lévő áramellátási szolidaritási megállapodást. A magyar kormány döntését a Twitteren kommentálva a brüsszeli Bruegel Intézet energetikai szakértője,

Georg Zachmann megkérdőjelezte az exporttilalom átgondoltságát,

és kijelentette, a tengerparttal nem rendelkező, és a mintegy 10 milliárd köbméteres éves gázfogyasztásának csak kevesebb mint harmadát kitevő tárolókapacitásokkal rendelkező Magyarország szempontjából ez „nem biztos, hogy ez okos lépés” – idézte az Euractiv.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések