Hirdessen itt

ATV: Most van nagy baj a Balatonon - 2 hónap és eltűnhet a tó


Baranyában egy horgásztó tűnt el, mert kevesebb víz érkezett bele, mint amennyi elpárolgott. A Balatonon is szemmel látható az időjárás következménye és naponta közel egy centiméter az apadás. A tó átlag szintje reggel 94 centiméter volt. Közben már szinte az összes strandon teltház van – derült ki az ATV Híradó riportjából.

Fonyódon 95 centiméteren állt a Balaton szintje. A vízügyi adatok szerint naponta akár egy centiméternek megfelelő vízmennyiség is elpárolog a tóból. A szakamberek szerint a vízminőségre ennek nincs hatása.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta a híradónak, hogy volt egy kezdetleges algavirágzás, de ez a víz- és légmozgásnak köszönhetően elmúlt és jelenleg nem áll fenn az algásodás veszélye.

A Balaton szintje, ha nem kap csapadékot, augusztus közepére 60 centiméteres szintig is apadhat. Akkor pedig a sekély részeken a zátonyok is kialakulhatnak, de sokkal látványosabb következménye van a hőségnek a Baranya megyei Bicsérd közelében levő horgásztónál. Itt a víz teljesen eltűnt a mederből. A halak is elpusztultak, a maradék néhány négyzetméternyi víz már kevés volt ahhoz, hogy életben maradjanak.

„A tóba is több mint két éve óta nem érkezett víz. Ez a Mecseken jelentkező csapadék mennyiségével, illetve az ott lévő források, patakok eltűnésével indult, illetve hát a környéken a kutak elmentek és igazából ez vezetett ehhez a környezetvédelmi tragédiához.” – Mondta Vér József polgármester

Emellett már a Debrecen melletti Vekeri-tó is kiszáradt, amit nem az idei hőség szárított ki, de esélyt sem kap a terület arra, hogy újra víz legyen a mederben.
A hőség hatására már nem csak a legnépszerűbb strandok teltek meg, hanem egyre többen vannak a kisebb vidéki fürdőkben is.

Kalmár Zoltán, a Balmazújvárosi Termál- és Strandfürdő ügyvezetője elmondta, hogy „kezd Balmazújváros a turizmus térképre felkerülni” a vendégek növekvő száma miatt.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések