A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 napra teljesen leáll az Északi Áramlaton az EU-ba irányuló gázszállítás


A Németországba tartó orosz Északi Áramlat földgázvezeték 10 napra leáll az éves karbantartás miatt – erősítette meg pénteken a projektért felelős vállalat.

Július 11. és július 21. között a vezeték mindkét szakasza leáll a javítási munkálatok miatt. Az üzemeltető hozzátette, hogy a leállásról előzetesen minden partnerrel megállapodtak.

“A NORD STREAM AG ÁTMENETILEG LEÁLLÍTJA GÁZVEZETÉKRENDSZERÉNEK MINDKÉT VEZETÉKÉT RUTINSZERŰ KARBANTARTÁSI MUNKÁLATOK MIATT, BELEÉRTVE A MECHANIKAI ELEMEK ÉS AZ AUTOMATIZÁLÁSI RENDSZEREK TESZTELÉSÉT A VEZETÉK MEGBÍZHATÓ, BIZTONSÁGOS ÉS HATÉKONY MŰKÖDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN” – ÁLL A KÖZLEMÉNYBEN.

Németország aggódik a leállás miatt, attól tartva, hogy a gázszállítás nem fog újraindulni – jelentette a múlt héten a Financial Times.

A lap szerint a múlt hónapban a Gazprom által az alkatrészekkel kapcsolatos műszaki probléma miatt 60 százalékkal csökkentett gázáramlás fokozta a félelmeket, hogy a szállítás teljesen leállhat. Mindez akkor történik, amikor Európa megpróbálja feltölteni gáztartalékait a téli szezon előtt.

Az elmúlt években az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás karbantartás miatti kiesését az Ukrajnán vagy Lengyelországon keresztül történő megnövelt szállításokkal kompenzálták. Különböző tisztviselők és ipari képviselők azonban az FT-nek elmondták, attól tartanak, hogy Oroszország ezúttal nem ezt teszi, így a kontinensnek gázhiánnyal kell szembenéznie.

Válaszul a német kormány elindította a háromszintű gázvészhelyzeti tervének második, “riasztási” szakaszát. Berlin figyelmeztetett, hogy az Oroszországból érkező csökkenő szállítások közepette súlyos hiány fenyegeti az üzemanyagból.

A német kormány korábban bejelentette, hogy az ország “keserves” döntést hozott a széntüzelésű erőművek újraindításáról, hogy megbirkózzon a jövő télen bekövetkező esetleges energiaválsággal.

A Gazprom többségi tulajdonában lévő Nord Stream AG ragaszkodik ahhoz, hogy a karbantartási információkat a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendeletnek megfelelően hozták nyilvánosságra.

“A karbantartási tevékenységek ütemezését szorosan összehangolták a Nord Stream partnereivel” – tette hozzá.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések