Szerbia sikeres EU-csatlakozása esetén Belgrád az Egyesült Államok közvetlen befolyása, majd alárendeltsége alá kerül. 

Így reagált az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zaharova Ned Price, a külügyminisztérium sajtótitkárának nyilatkozatára, aki felszólította a szerb kormányt, hogy összpontosítson az európai szervezethez való csatlakozásra.

„Vegyünk egy földrajzi és politikai térképet. Keressük meg az USA-t, Európát Oroszországgal, Szerbiával és “Brüsszellel” . Próbáljuk megérteni, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma miért irányítja az európai napirendet, és miért mondja meg a kontinensükön kívüli országoknak, hogy mit és hogyan tegyenek. Mindenki aki belép az EU-ba, megfosztják európai identitásától, alárendelve Washington akaratának”

– figyelmeztetett a diplomata Szerbia lehetséges sorsát ismertetve.
 
Zaharova azt is elmondta, hogy az Európai Unió mint szervezet létezése lehetetlen az Egyesült Államok nélkül, amely ezt a szövetséget “csak a NATO gazdasági osztályaként ” használja.

Korábban vérszomjasnak nevezte Kaja Kallas észt miniszterelnököt Kijev fegyverszállítására vonatkozó felhívásaiért. A diplomata emlékeztetett arra, hogy Kallas “korainak és nemkívánatosnak” nevezte az ukrajnai fegyverszünetre vagy békére irányuló felhívásokat, és azt is kijelentette, hogy “Ukrajnának jelenleg leginkább fegyverekre van szüksége”.