A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Von der Leyen: Oroszország gazdasága lassan, de biztosan romlik


A G7-ek keddi találkozójának egyik kiemelt témája az élelmiszerellátás lesz. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euronews-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kemény szankciók hatására Oroszország gazdasága „lassan, de biztosan romlik”. A Bizottság elnöke emellett még a fenyegető élelmiszerválságot is megemlítette – idézte a nyilatkozatot az Index.

 „Azt látjuk, hogy

a szankciók egyre keményebbek, és egyre jobban felőrölik az orosz gazdaságot.

Ha megnézzük a különböző ágazatokat, látni lehet, hogy lassan, de biztosan romlanak”  – nyilatkozta a G7-ek csúcstalálkozóján az Európai Bizottság elnöke. 

„Az Európai Unió most épp eltávolodik az orosz olajtól”

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy megállapodás született a G7-országok között: meg fogják vizsgálni az olajárak lehetséges felső határát. „Az Európai Unió most épp eltávolodik az orosz olajtól. De nem szabad, hogy emiatt az történjen, hogy a világpiaci árak emelkedésével Putyin máshonnan is feltölthesse a hadikasszáját” – közölte. 

Fókuszban az élelmiszerellátás

Ismertették azt is, hogy a G7-ek keddi találkozójának egyik kiemelt témája az élelmiszerellátás lesz, mivel az ukrajnai háború globális élelmiszerválságot is okozhat. Az ENSZ múlt havi közlése szerint „az infrastuktúra hiánya és a kikötők blokádja” 25 millió tonna gabonát halmozott fel az ukrajnai silókban.

Von der Leyen felháborítónak tartja az oroszok blokádját, de véleménye szerint „van mód az ukrajnai gabona kiszabadítására”. Közölte, hogy bár messze elmarad a háború előtti mértékétől, de az Ukrajnából származó gabonaexport az elmúlt hónapokban elkezdett növekedni. 

„Arra használják ezt az élelmiszert, hogy mindannyiunkat zsaroljanak,

és ez tényleg szörnyű. Amit mi teszünk, az az, hogy megpróbálunk segíteni Ukrajnának, hogy a gabonát különböző útvonalakon kijuttassa, például vonaton vagy közúton, vagy akár a Dunán keresztül, és ez egyre hatékonyabban megy” – nyilatkozta az EB-elnöke az Euronews-nak.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések