A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Utazó bűnözők lopták el az orosházi vállalkozó széfjét


Társtettesként nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség két letartóztatásban lévő „utazó bűnöző", egy 53 éves többszörösen büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő debreceni férfi és társa, egy 54 éves szintén büntetett előéletű debreceni férfi ellen, akik egy orosházi vállalkozó házából egy értékekkel teli széfet loptak el.


A két hajdúsági férfi – ismeretlen személytől kapott tippre alapozva – a bűncselekmény elkövetését előre kitervelte. Tervüknek megfelelően idén január 28-án, a délutáni órákban egy német forgalmi rendszámú személygépkocsival Debrecenből Orosházára utaztak egy helyi vállalkozó családi házához és ott figyelve várakoztak. Miután a sértett a délutáni órákban távozott a házból, betörtek oda azt remélve, hogy ott jelentős értékeket találnak. Az egyikőjük az ingatlan bejárati ajtajának hengerzárját a magával vitt franciakulccsal feltörte, aminek következtében a ház riasztóberendezése működésbe lépett, fényjelzést adott, valamint egyidejűleg értesítő riasztó jelzést küldött az ezidőben már Gátér településen átutazó sértett mobiltelefonjára.

Ezt követően a férfi a ház egyik hátsó ablakát betörte, bemászott a házba és ott kutatást végzett, ennek végeztével egy bútorszéfet hozott ki a házból, amely közel 2,8 millió forint készpénzt, valamint két autó- és egy motor-indítókulcsot tartalmazott; a másik férfi a gépjárműben maradva várakozott, és biztosította a társát. A sértett a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt a házon belül felszerelt, internetes adattovábbításra alkalmas kamerán keresztül valós időben végig figyelemmel kísérte a betörő tevékenységét, eközben a betörésről értesítette fiát, aki azonnal a házhoz hajtott gépkocsival, de addigra már a két férfi elhagyta a helyszínt.

A széfet Orosháza külterületén kinyitották, az értékeket abból magukhoz vették és a széfet hátrahagyták, majd a járművel Debrecenbe visszatértek. Mindezzel közel 3 millió forint kárt okoztak a sértettnek, amely nem térült meg. A férfiakat február 22-én hajnalban, Debrecenben fogták el.

A járási ügyészség beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsősorban arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfi letartóztatását ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn. Másodsorban a járási ügyészség indítványozta, hogy a többszörös és különös visszaesőnek minősülő férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és állapítsa meg, hogy a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Tekintettel arra, hogy a férfi a terhére rótt bűncselekményt egy korábban vele szemben kiszabott lopás bűntette és más bűncselekmények miatt kiszabott börtönbüntetéshez kapcsolódó feltételes szabadság időtartama alatt követte el, ezért a járási ügyészség indítványt tett ezen feltételes szabadság megszüntetésére is, azaz neki a korábbi büntetés ki nem töltött részét is ki kell majd töltenie.

A másik férfi esetén a járási ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását kezdeményezte azzal, hogy a bíróság mindkettőjüket kötelezze a sértett részére okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült közel 400 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések