A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szülői beleegyezéssel terhesség megelőzésére tanítanak nyolcadikos diákokat Romániában


Romániában a nyolcadikos diákok szülői beleegyezéssel egészségügyi nevelés órákat hallgatnak, amely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a nemi betegségek veszélyeire és a fiatalkorú terhesség megelőzésére. Az erről szóló jogszabályt Klaus Iohannis román elnök hirdette ki kedden.

A képviselőház múlt kedden szavazta meg a törvényt, 224 igen, 1 nem és 49 tartózkodás mellett. Klaus Iohannis korábban már megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, illetve visszaküldte a parlamentnek is megfontolásra való felszólítás mellett, a taláros testületnek azonban nem volt ellenvetése – írja az MTI.  

Az elnöknek ellenvetése az volt, hogy az eredetileg szexuális nevelés címszóval illetett jogszabály nevét egészségügyi nevelésre változtatta a parlament, ez pedig nincs összhangban a kezdeményezők eredeti elképzeléseivel. Részben elfogadták az elnök észrevételeit a mostani módosítással, mert bár a tantárgy neve maradt az egészségügyi nevelés, a leírásban szerepel, hogy a nemi betegségek terjedését illetve a terhességet hivatott megelőzni. 

A romániai egyházak erőteljesen tiltakoztak a szexuális nevelésről szóló törvény elfogadása ellen.  Az oktatáshoz szükséges szülői beleegyezés azért került bele, mert a román kormánykoalíció pártja ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyermekek szüleink is legyen beleszólás a nevelésükbe.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések