Hirdessen itt

Százmilliókon ül a Telex kiadója, miközben adományozóik ismeretlenek


Bár a kiadó cég még mindig nem a szerkesztőség tulajdona, sikeres évek állnak az elnyomásról és üldöztetésről értekező médium mögött - írja a mandiner.

Független tartalmak, átlátható működés, szolidaritás más orgánumokkal, újságírókkal – többek között erről lehet olvasni a Telex.hu etikai és magatartási kódexében, amit a portál 2020. október 2-i indulása kapcsán tettek közzé a lap vezetői. Időközben persze kiderült, az egykori indexesek ott folytatják, ahol abbahagyták akkor, amikor is úgy érezték, hogy a „független újságkészítés feltételei” már nem voltak adottak számukra: kontextust építenek.

Ha nap mint nap csak Telexet olvasnánk, könnyen az a kép alakulna ki Magyarországról,

hogy itt nem csupán a civileket, de az újságírókat is ellehetetlenítik.

A független média kihalófélben van – olvasható több cikkben, kiemelt helyen tálalva: az Orbán-rendszer padlógázzal halad előre a putyini úton. A magyar médiavalóság ehhez képest az, hogy a Telex kiadója, a Van Másik Kft. több száz millió forinton ül. Immár második éve.

Százmilliók a kiadónál. Feszültség a szerkesztőségben?

Tavaly 312 (ez az első teljes üzleti éve az online lapnak – a szerk.); azt megelőzően pedig négyszáztizenhat millió forint volt a kiadó adózott eredménye, amely egy zöldmezős médiapiaci beruházástól egyáltalán nem rossz eredmény, derült ki a Média1.hu minapi beszámolójából. Utóbbi hozzáteszi, hogy a 312 milliós eredményt nettó négyszázharminchét millió forint értékesítési árbevétel mellett sikerült elérni. De nem szabad megfeledkezni a pénzeszközökről, amely 448 millióról tavaly bő 655 millióra emelkedett, és a már elszámolt, vissza nem térítendő támogatásokról sem: 678 millió érkezett a Telexhez – önbevallásuk alapján – „olvasói felajánlásokból”. Hogy az utóbbi összeg miként állt pontosan össze, nem tudni, mivel a pénzügyi beszámolójukban az áll: „A támogatások között nem volt olyan nagyságú egyedi tranzakció, melynek értéke elérte volna az összes támogatás 0,5 százalékát.” (Ez majdnem három és fél millió forintot jelent.)

Egyre érzékelhetőbb a feszültség a szerkesztőségben,

amelynek hátterében nem kis mértékben a fentebb részletezett számok állhatnak. Egész pontosan a finanszírozás relatív átláthatatlansága, illetve a cégtulajdonlás kérdése. A lap indulásakor a vezetők, így Munk Veronika tartalomfejlesztési vezető, alapító főszerkesztő, Kárpáti Márton cégtulajdonos, ügyvezető igazgató is azt ígérték a munkatársaiknak, hogy tulajdonosok lesznek a Van Másik Kft.-ben. A távozásuk után közzétett felhívásukban a volt indexesek úgy fogalmaztak, hogy a Telex olyan lap lesz, ahol „az újság tulajdonosai többségben maguk a pártatlan újságírók, szerkesztők, akik garantálják a függetlenséget”. 

Ehhez képest a több száz milliós pénzállománnyal rendelkező kiadó fordulónapi (ez alatt 2021. december 31-ét kell érteni – a szerk.) tulajdonosa továbbra is az alapító, vagyis Kárpáti Márton birtokolja az üzletrészek százszázalékát, áll a pénzügyi beszámolóban. Igaz, a képviseletre jogosult személyek között feltüntették Dull Szabolcsot is, az Index.hu korábbi főszerkesztőjét, akinek kirúgása előtt nem sokkal jegyezték be Kárpáti testvérének, Kárpáti András Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft.-jét, amely ekkor a domain tulajdonosa volt.

Kárpáti Márton ezt a manővert azzal magyarázta a Média1-nek, hogy a Telex.hu-t egy harmadik féltől kellett megvenni, és mivel a vásárlás pillanatában már kiszivárgott a sajtóban a távozó indexesek cégének neve, nem akarták, hogy a domain megvásárlását megelőző ártárgyalásokon ez feljebb hajtsa az árat, ezért vette meg eredetileg a domaint a Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft. A Van Másik Kft. később át is vette a végződést, mint írtuk, ez a cég lett a kiadó.

Lehet rendezni a helyzetet? Mi lesz a támogatásokkal?

Levélben kerestük a lap vezetését, hogy megtudjuk, miért nem lettek eddig tulajdonosok a portál munkatársai a Van Másik Kft.-ben. Ha ez a későbbiekben változna, opciós vagy részvénytársasági formában fogják kezelni a dolgozók/újságírók üzletrész-, vagy részvényszerzését. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a 2021-es eredményekre való tekintettel terveznek-e az idei üzleti évben a lapmenedzsment osztalékot fizetni. Ha nem, milyen fejlesztési beruházási terveik vannak? (Legutóbb 2021 decemberében tett közzé a Telex.hu átláthatósági jelentést – ebben lehetett olvasni a portál jövőbéli elképzeléseiről –, azelőtt június másodikán – a szerk.)

Afelől is érdeklődtünk, hogy mennyire tartják pénzügyileg és szakmailag indokolhatónak azt, hogy az elmúlt 2 évben lekönyvelt több százmilliós eredmény mellett még mindig kérik az olvasók támogatását a portál fenntartásához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések