A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Száz éve született Hollywood aranykorának egyik legfényesebb csillaga


Judy Garland 1922. június 10-én született Frances Ethel Gumm néven Minnesota államban, s már kétévesen a színpadon állt táncos szülei utazó műsorában. „Baby” Gumm egy ideig két nővérével lépett fel, majd tizenhárom évesen példátlan módon próbafelvétel nélkül szerződtette az MGM stúdió. A gyereksztár immár Judy Garland néven egy év alatt kilenc zenés filmben játszott.


Az igazi áttörést 1939-ben az Óz, a csodák csodája jelentette. A film legemlékezetesebb pillanatát, az Over the Rainbow című, Oscar-díjjal jutalmazott dalt a stúdió eredetileg ki akarta vágni, de a próbavetítések után megváltoztatták véleményüket.
Hirdetés

A „zenés filmek királynője” 1939 és 1950 között évente két filmben szerepelt, a filmvásznon partnere volt Fred Astaire és Gene Kelly is. Egy idő után már nem bírta az MGM által megkövetelt iramot, megromlott idegállapota és szenvedélybetegsége miatt állandó orvosi felügyelet alá került, öngyilkosságot is megkísérelt. Botrányait nem lehetett eltitkolni, 1950-ben felbontották szerződését.

Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni: nagy sikerű színházi fellépései után komoly, drámai szerepet kapott a Csillag születik (1954) és az Ítélet Nürnbergben (1961) című filmben, s mindkettőért Oscar-díjra jelölték. (A musicalt többször feldolgozták, legutóbb 2018-ban Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével.)

Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, mintegy félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje mellett számtalan jótékonysági rendezvényen lépett fel. 39 évesen a nők közül elsőként, máig legfiatalabb kitüntetettként Golden Globe-életműdíjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki (1997-ben életművét posztumusz ismerték el újabb Grammy-díjjal). Az ötvenes évektől azonban egyre többet küzdött depressziójával.

A betegeskedő színésznőt 1969. június 22-én, két héttel negyvenhetedik születésnapja után találták holtan fürdőszobájában, Londonban. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolás okozta, de lehetséges, hogy az anorexia vagy a hepatitisze miatti májkárosodás végzett vele.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések