A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyszer el fog fogyni a főváros pénze (főleg ha Kamuék lerabolják a teljes büdzsét)

 


A főpolgármester szerint a jelenlegi formájában felszámolja a kormány a rezsicsökkentést, ha az önkormányzatok kikerülnek a hatálya alól.


A kormány néhány nappal ezelőtt jelentette be azt az intézkedéscsomagot, melynek részeként a településeknek is piaci áron kell beszerezniük a villamos áramot, míg a kedvezményes, rezsicsökkentett ár csak a lakosságnak jár majd.
Hirdetés

Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: nem csak az a probléma, hogy egyik napról a másikra kilökik az önkormányzati szektort a világpiacra, hanem hogy eddig volt egy hamis illúzió.

Hozzátette, a fővárosban sok olyan projekt van, amit szeretnének megvalósítani, ezek sok tízmilliárdos beruházások, de a rezsicsökkentés miatt a közműcégek például veszteségessé váltak, most pedig, amikor egyébként is a tönk szélén áll az önkormányzati rendszer, meglépik ezt a változtatást.

A főpolgármester korábban Facebook-oldalán arról írt: alig két hónappal a választások után – Cseh Tamással szólva – "Valóság Nagybácsi beköszönt a kormányülésre". Mint fogalmazott: lehet játszadozni a szavakkal, de az intézkedéscsomag valójában brutális megszorítás. A bejegyzésre Németh Szilárd rezsibiztos reagált, azt írta: Karácsony Gergely a kezdetek óta támadta a rezsicsökkentést, országgyűlési képviselőként pedig nem is szavazta meg azt.

A főpolgármester szerint ez "Németh Szilárdi színvonal." Felidézte: a rezsicsökkentést azért nem szavazta meg korábban, mert rengeteg más dologgal volt egy törvénycsomagban. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés miatt a fővárosi cégek veszteségesek, nem tudnak befizetni a költségvetésbe, és így azok a beruházások maradnak el, amelyekkel éppen hogy fenntarthatóbbá lehetne tenni Budapest energiapolitikáját. Ha megszűnik a hatósági ár, egyelőre nem tudni, mi fog történni. Egyelőre várják a részleteket - mondta.

A fővárosi tulajdonú cégektől javaslatokat várnak, elkezdődött a közös munka, hogy erre megoldást találjanak. A fővárosi önkormányzat vezetése nagyon szeretne kevesebb energiát használni - jegyezte meg.

Karácsony Gergely találkozni fog az Európai Bizottság tagjaival, mint mondta, az Európai Fejlesztési Banknál már kitárgyaltak egy hitelkeretet, közben összeszedik a cégektől beérkező javaslatokat. Arra a kérdésre, hogy elindult-e valamiféle egyeztetés Lázár Jánossal és Navracsics Tiborral, Karácsony azt felelte: megkereste mindkettőjüket, holott egyelőre nem világos, kihez tartozik ez az ügy. Szerinte a lényeg az, hogy a kormány szeretné-e fejleszteni Budapestet vagy sem.

Budapestnek most elsősorban egy zöld átállást segítő fejlesztési csomagra van szüksége - jelentette ki a főpolgármester. Ehhez azonban források kellenek - tette hozzá.

Karácsony szerint a fővárosi önkormányzat a következő évben 56 milliárdot fog befizetni a költségvetésbe, "az két Lánchíd". Saját adóbevételéből is befizet a főváros költségvetésébe, gyakorlatilag nettó befizetővé vált, ez a következő évben még inkább így lesz - vélekedett. Karácsony szerint azonban egyszer el fog fogyni a pénz, és nem tudja elhinni, hogy a kormány nem tudja, ha például leáll a közösségi közlekedés, az nem a városvezetésnek rossz, hanem az embereknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések