A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sehogy sem akarnak megérkezni a német fegyverszállítmányok Ukrajnába


Németország továbbra sem indította újra a fegyverszállítást Ukrajnába, írja a Spiegel. A német kormány szerdán arról tájékoztatta a a leszállított fegyverekhez nem érkeztek kiegészítő szállítmányok, és nem is tervezik a fegyverszállítmányok listáját frissíteni. Pedig a szövetségi kormány általában hetente frissíti azt a titkos listát, amit csak néhány képviselő láthat, akik még jegyzetet sem készíthetnek róla. Pedig Olaf Scholz kancellár még kedden is arról beszélt, hogy Németország az egyik legfontosabb katonai támogatója Ukrajnának.


Május végén derült ki, hogy Olaf Scholz kancellár hangzatos ígéretei ellenére a németek alig szállítottak fegyvert Ukrajnába március vége óta. Akkor ukrán kormányzati körökre hivatkozva arról írt a Welt, hogy az elmúlt 9 hétben nem nem érkeztek érdemi fegyverszállítmányok Németországból. Március 30. és május 26. között mindössze két szállítmány érkezett, de ezek csak kisebb eszközöket tartalmaztak. Május közepén a németek háromezer páncéltörő aknát és ezerhatszáz darab irányított aknát tartalmaztak. Azonban jelenleg az orosz tüzérség ellen nem tudnak aknákkal harcolni. Egy hónapja pedig géppuskákhoz való pótalkatrészeket, gyújtószerkezeteket, rádiókat, kézigránátokat, robbanótölteteket és aknákat kaptak az ukránok.

A német Gepard légelhárító harcjármű nem a legfrissebb technika, de Lloyd Austin szerint hatásos védelmet nyújthat az ukrán erőknek.

Légvédelmi és tankelhárító fegyvereket legutóbb március 25-én kaptak. Ez a szállítmány háromezer Panzerfaust 3 típusú rakétát és ezerötszáz Typs Strela tankelhárítót tartalmazott. Még a beígért a Gepard légelhárító lövegeket sem szállították le, mert még nem képezték ki az ukrán katonákat a használatukra. A Welt információi szerint ez első 45 katonának a kiképzése csak június közepén, illetve július végén kezdődik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések