Hirdessen itt

Legalább fél évvel tovább igényelhető a falusi csok


Gyopáros Alpár bejelentette, a kormány egyelőre ez év december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezt részben a támogatási forma eredményességével, részben pedig azzal indokolta, hogy a kistelepülések jelentős részén még mindig csökken a népességszám.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben. A kormánybiztos jelezte: ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát

2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

Ez alatt a körülbelül három év alatt

a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben lakosságszám-növekedést tapasztaltak.

A falusi csok segítségével a preferált 2678, ötezer fő alatti település valamelyikén egy család felújíthatja, bővítheti otthonát, vagy éppen falura költözhet, s korszerűsítheti a megvásárolt ingatlant. A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de

egy háromgyermekes család akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott, háromszázalékos kamatozású kölcsönt is fel tud venni.

Ezeknek az összegeknek a felét lehet ingatlanvásárlásra, majd a másik felét felújításra-bővítésre felhasználni. Azaz, ha egy család a meglévő ingatlanát korszerűsítené, akkor a támogatás maximuma 5+7,5 millió forint lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések