Hirdessen itt

Novák Katalin: Minden nap igent kell mondanunk a magyarságunkra


Magyarnak lenni döntés, nap mint nap igent kell mondanunk a magyarságunkra – hívta fel a figyelmet Nemzeti Összetartozás Napján a köztársasági elnök.

Mint a víz a halnak, olyan magától értetődő számunkra a magyarságunk – kezdte Novák Katalin köztársasági elnök a Rákóczi Szövetség Nemzeti Összetartozás Napi rendezvényén tartott ünnepi beszédét szombaton a Magyar Nemzet tudósítása szerint. 

Az államfő köszöntötte a Kárpát-medence minden részéről megjelent fiatalokat. Mint fogalmazott, ma nem a veszteségeinket siratjuk, hanem gazdagságunkat ünnepeljük.

Nincs különbség határon túl és innen élő magyar között, a magyar az magyar” – szögezte le.

Elmondta, azért jött most ide, hogy közösen tegyük fel a kérdést, mit jelent ma a nemzeti összetartozás, a magyarságunk. Arról is beszélt, hogy amikor húsz évvel ezelőtt a házasságkötésekor kimondta az igent, nem gondolta volna, hogy ezt az igent nap mint nap ki kell mondani, akkor is, ha nem mindig könnyű. Ugyan így van ez a magyarságunkkal is – mondta. 

Magyarnak lenni döntés, nap mint nap igent kell mondanunk a magyarságunkra – hívta fel a figyelmet. Úgy folytatta,

szeretnénk, ha egyre több magyar kimondaná az igent a magyarságára, a házasságra és a családalapításra. Hogy egyre többen legyenek azok, akik akarnak magyarok lenni.

Ehhez bátorság kell a Kárpát-medence minden részén – tette hozzá. Az a dolgunk, hogy ismerjük, őrizzük és gyarapítsuk a magyarságot, fogalmazott.

Novák Katalin beszédében ezután a Rákóczi Szövetséget méltatta, amely a maihoz hasonló találkozásokkal erősíti a nemzeti összetartozást. 

„Gyermekeink és unokáink harcait nem vívhatjuk meg, ezért ismerni, őrizni és gyarapítani kell magyarságunkat. Ha közelebb jutunk egymás megértéséhez, mások is jobban fognak érteni minket” – magyarázta. Hozzátette, ezért utazott Varsóba, Berlinbe, a jövő héten pedig ezért látogat Prágába és Bukarestbe is. 

„Ma nemzetünk gazdagságát ünnepeljük, de mindezt beárnyékolja a szomszédban zajló háború” – folytatta Novák Katalin. Elmondta, hogy ha a szomszédunkban háború van, ott a magyarok is veszélyben vannak, ami többletfelelősséget ró ránk. – Ezért kell vigyáznunk rájuk és mindent megtenni annak érdekében, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában – húzta alá.

A köztársasági elnök külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkező magyarokat.

Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázadban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét – szól a hitvallás – emlékeztetett Novák Katalin, ez pedig ma mindenkit arra kötelez, hogy valóra váltsuk ezt az ígéretet – zárta ünnepi beszédét az államfő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések