Hirdessen itt

Csíksomlyói búcsú élő közvetítés: „Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!"


Az idei évben egy napra esik a csíksomlyói búcsú ünnepi nagymiséje és a nemzeti összetartozás napja a trianoni békediktátum évfordulóján. A Mandineren figyelemmel kísérjük az eseményeket.


Ma, június 4-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút és zarándoklatot, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseményét, amely az idén egybeesik a nemzeti összetartozás napjával. Cikkünkben folyamatosan figyelemmel kísérjük a rendkívüli jelentőségű eseményt.


Pax et bonum: Béke és jóság!

A ferencesek köszöntése az idei fogadalmi búcsú mottója, s ezekkel a szavakkal köszöntötte a zarándokokat a házigazda, a Szent István királyról elnevezett erdélyi ferences rendtartomány elöljárója. Urbán Erik OFM külön köszöntötte a Kárpátaljáról érkező zarándokcsoportot. Mint mondta, jel értéke van annak, hogy a kárpátaljai magyarok is ott vannak a legendás hegynyeregben. 

Kovács Gergely, a gyulafehérvári egyházmegye érseke, miután köszöntötte a híveket, a béke jelentőségére hívta fel a figyelmet. Közös imádságot kért Európa és a világ békéjéért, kérve egyúttal Szűz Mária, a béke királynője közbenjárását az ukrajnai háborútól szenvedőkért és a megbékélésért.


Udvardy György veszprémi érsek, a szentmise főcelebránsa és szónoka bejelentette: „ezt a szentmisét népünkért és nemzetünkért” ajánlja fel. 

Az ünnepi szentmise tanító részében azt az evangéliumi szakaszt olvassák fel, amelyben az Úr angyala hírül adja Máriának, hogy a Szentlélektől gyermeket fogan, akit Jézusnak fognak nevezni. Előzőleg a pünkösdi jelenet hangzott el a szentleckében, amelynek során az apostolokra lángnyelvek formájában leszállt a Szentlélek. A szentmise homíliáját Udvardy György érsek mondja el. 

Isten a húsvéti ünneptől pünkösdig vezetett minket. Isten, aki nélkül az ember elszakítja magát az élettől és rossz döntéseket hoz, vezette be szentbeszédét a hegynyeregben Udvardy György. Az érsek arra kért, ne a tömeg szerint gondolkodó emberek legyünk, hanem a keresztségben elnyert méltóságban akarjuk élni életünket, felelősséget vállalva egymásért, nemzetünkért, kereszténységünkért, kultúránkért és közös jövőnkért. 


A keresztségben nyerjük el azt az indentitást, amik valójában vagyunk, abban ismerjük fel értékeinket és szolgálatunkat, mondta. Ez segít értékként tekinteni a magyar nemzethez tartozásunkat is. 

Ahogyan mi ismerjük az Istent, úgy egyetlen más nép sem”, fogalmazott Udvardy György,

majd emlékeztetett: Isten akarata az, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére jusson. 

Békevágyunk közel van a hitünkhöz, a béke a világ végső jövője, de a békét a Krisztushoz való megtérés adja. Bár a béke Isten ajándéka, a békét teremteni kell – mutatott rá a szónok. Elismerte ennek nehézségét egyéni és nemzeti szinten, majd rámutatott: sokféle erő fellép a béke és a béketeremtő ember ellen. De mindig meg kell tenni az első lépést, figyelmeztetett. 

Hogyan munkálhatjuk a békét? – tette fel a kérdést, majd válaszában az érsek arra tért ki, a felebarát iránti szeretet arra ösztönöz, hogy küzdjünk a jóért, a jót akarjuk a másik embernek, s ahogy minket megillet a jó, úgy természetesnek kell vennünk, hogy meg kell küzdenünk érte és a békéért.


Az evangélium radikalitásának követésére hívott fel, akkor is, ha azért megszól a világ. Az elismerés utáni vágy kevés, a béketeremtés vágya azonban előre mutat és jövőt teremt egyén és közösség számára egyaránt, mondta Udvardy György érsek. 

Mindebben azoknak kell elöljárniuk, akik ismerik Jézus Krisztust és megkapták ajándékát, a Szentlelket. Az ideológiák által vezért társadalomban nekünk kell éltetnünk a közösségeinket és reményt adni, intett. 

Udvardy György hangsúlyozta,

béke és a jóság kívánása megköveteli a radikális döntést jó és rossz között. 

Ferenc pápa nyomán arról beszélt, szükség van küzdelemre, éberségre, a megkülönböztetés képességére. Óvott az önelégült vakságtól és a lelki korrupciótól, mert azok gyengítik a végső ítélet valóságát. 

Igen, küzdeni kell a jóért! – húzta alá a veszprémi érsek, majd a szeretet cselekedeteinek gyakorlására és a szentségekhez való járulásra hívta az őt hallgatókat. Aki szeretet nélkül éli az életét, eleve elvesztette a küzdelmet, fogalmazott.

A kereszt egyszerre győzelmi zászló is, amit harcos gondossággal hordozunk. A kereszt nem kerülhető meg, de számunkra ez Isten ereje és gyöngédsége, mondta. 


Szólt arról is: kérni kell a Szentlélek megkülönböztető ajándékát. Ne áltassuk magunkat, figyelmeztetett, mert minden bűnnek és minden mulasztásnak van következménye. Aki átfogó vízió nélkül él, úgy is fogja végezni, de a mi reménységünk az üdvösségre szól, tette hozzá. Majd Pál apostol szavaival bátorította a fogadalmi búcsúra összegyűlt tömeget. 

A jóakarat megnyilvánulására, a jóság művelésére hívott, hozzátéve: különös felelősséggel tartozunk a ránk bízottakra. Vállaljuk hát fel a béke esdését és a béke munkálását otthon is,

legyünk békességszerző, jóakaratú emberek, hogy a világnak legyen jövője és reménye, kérte. 

Őseink hite, ragaszkodása is megjelenik mai közös ünneplésünkben, mondta Udvardy György, aki hangsúlyozta a magyarság Mária-tiszteletének mélységét. Mint mondta, tanulni akarjuk tőle, hogyan élte mindennapjait a Szentlélekben, hogyan fedezte fel benne az isteni új rendet, újjáteremtést, a békét, a jóságot. 


Ebben a bizalomban vagyunk itt mi is – mutatott rá, hozzáfűzve, a zarándok vállalja zarándoklata tisztító erejét, így fohászkodik családjáért, népéért, nemzetéért. 

A szentbeszédet követően felhangzik a népének: „Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!”

A hegynyeregben együtt imádkozó tömeg méretét jól szemlélteti, hogy az áldoztatás bő fél órán keresztül zajlott. Ennek szertartása után, a hívektől búcsúzva Udvardy György érsek arról beszélt, a zarándokok szíve nyitott arra, hogy fohászaikban kedves dolgokat kérjenek. Arra bátorított, mindenki fogalmazza meg ezeket a kedves kéréseket és hazafelé legyen nyitott a szívük arra, hogy Isten válaszát e kérésekre felismerjék.

Ismét azt kérte a jelenlévőktől, otthonukba hazatérve legyenek a béke munkálói családjukban, közösségeikben és a társadalom egészében.

A szentmise a főcelebráns ünnepi áldásával zárult Csíksomlyón, majd a hívek elénekelték a pápai, a magyar és a székely himnuszt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések