A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Minden eddiginél nagyobb összeget kapnak a családok jövőre


Továbbra is fenntartja a kormány a családtámogatások rendszerét, hiába a háború és a kihívások.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy minden eddiginél nagyobb összeget,

több mint 3200 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a családtámogatásokra a következő évi költségvetés szerint,

vagyis nem csak megmarad a családtámogatási rendszer, de az idei évnél 450 milliárd forinttal többet is fordítanak rá. Hangsúlyozzák: ezzel az összeggel arányaiban

Magyarország költi a legtöbbet a családok támogatására az Európai Unión belül.

Orbán Viktor már januárban arról beszélt, írják, hogy ha újra kormányt alakíthat, minden marad a régiben, vagyis az elmúlt években kiépített családtámogatási elemek megmaradnak hosszabb távon is, a lejárók esetében pedig hosszabbítás várható. A Fidesz–KDNP végül minden korábbinál erősebb felhatalmazást kapott a választásokon, az Országgyűlésben ismét kétharmados többsége van. Csakhogy időközben háború kezdődött a szomszédunkban, a magyar kormány viszont éppen azért döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve a nagyvállalatokat sújtó extraprofit-különadó kivetéséről, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát, írja a lap.

„Tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz”

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már az extraprofit-különadó bejelentésekor hangsúlyozta, hogy tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz. Mindez beleillik abba az elvbe, írják, amelyet 2010-es kormányra kerülése óta szem előtt tart az Orbán-kormány. Jelesül, hogy az elemről elemre, támogatásról támogatásra felépített

családtámogatási rendszerhez folyamatosan mindig hozzátettek, de nem vették el egyetlen általuk elemét sem

– ahogy ez most, az elhúzódó háború árnyékában sem lesz így. A babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási elem, amelyet három év alatt már 220 ezren igényeltek.

A feltételek és részletek

Emlékeztettek: a támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 41 év közötti. A szabad felhasználású hitel az első gyermek születésével kamatmentes hitellé alakul, és törlesztését három évre felfüggesztik, a második gyermek születésével a tartozásból hárommillió forintot elengednek és újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, a harmadik gyermek érkezésével pedig a család teljes tartozása megszűnik. Az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hangsúlyozzák, hiszen a tavaly januári bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített háza, lakása, esetleg kertje rendbetételéhez. A munkálatok költségei után akár 3 millió forintot lehet visszaigényelni, de a családok 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek ehhez 6 millió forintos összeghatárig.

2019 júliusa óta elérhető az autóvásárlási támogatás is, amelynek segítségével három- vagy többgyermekes családok legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak új, legalább hétszemélyes gépjármű vásárlásához. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az eredetileg idén június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja a kormány, így további fél évig elérhető lesz az érintett 2678 településen. A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések