Hirdessen itt

Megszüntetnék Magyarország olajembargó-mentességét bolgár elemzők


A szófiai CSD demokráciakutató intézet vezetőjének nem tetszik Magyarország olajembargó alóli mentessége: szerinte meg tudna lenni Közép-Európa az orosz olaj nélkül.

Az EU-nak nem szabadna időt vesztegetnie a többek között Magyarország számára is mentességet biztosító uniós orosz olajembargó kapcsán,

és egyszerűen meg kellene szüntetnie a kivételezést

– írta az Euractiv.com-on megjelent véleménycikkében Martin Vladimirov, a szófiai központú CSD demokráciakutató intézet igazgatója, illetve Kostantsa Rangelova, az intézet elemzője.

A két bolgár elemző szerint ez az intézkedés „szükségtelen”, és csak egy feltételezett, de Orbán Viktor magyar kormányfő állításaival szemben valójában „illuzórikus” gazdasági sebezhetőséget takaró „politikai fügefalevélként” szolgál.

A szerzők az intézet egy korábban megjelent elemzésére hivatkozva azt írták, az Adria kőolajvezeték napi 400 ezer hordós kapacitása „több mint elég” az érintett, tengerparttal nem rendelkező közép-európai országok ellátásának biztosítására. Szerintük a régióbeli finomítók a Barátság olajvezetéken érkező import 2019-ben bekövetkezett, nem tervezett kiesése idején is gyorsan alkalmazkodni tudtak. 

Arról is írnak, hogy az embargóról szóló döntés óta az EU-ba áramló orosz nyersolaj mennyisége 20 százalékkal emelkedett.

A bolgár szerzőpáros szerint Kelet-Európa létezhetne orosz olaj nélkül,

az embargó alóli kivétel viszont pont azt jelentené, hogy az orosz olaj visszajön a hátsó ajtón az európai piacra. 

Az elemzők hozzáteszik: az embargó alól adott mentesség még komoly fejfájást okozhat az EU-nak, mivel a kivételezett országokban működő finomítókat várhatóan semmi nem tarthatja vissza attól, hogy az orosz olaj elosztóbázisaivá alakuljanak.

Szerintük a horvátországi, omisalji terminál egyszerre ki tudná szolgálni Horvátország, Magyarország, Csehország és Szlovákia igényeit. A szerzők továbbá arról írnak: igenis lehetséges lenne a teljes embargó az orosz olajra: ehhez először is egy ársapkát kellene bevezetni, hogy az orosz exportőrök ne tudjanak bizonyos ár fölött szállítani olajat. Ezzel szerintük lecsökkenne a Kreml bevétele a Kínába és Indiába szánt olajexportból. Ezen túlmenően az

EU-nak szigorúan felügyelnie kellene, honnan érkezik a tengeren keresztüli olaj, hogy ne tudják elfedni annak forrását.

Harmadrészt az EU kormányzatainak rá kellene tenniük a kezüket az oroszok által tulajdonolt olajipari eszközökre, hogy ezzel kényszerítsék ki az embargó betartását.

Úgy látják, ezekkel a módszerekkel az orosz olajtermelés 30 százalékkal kevesebb lehetne decemberben, mint amennyi januárban volt.

Ezzel szemben az EU erősíthetné az energiafüggetlenségét, és még a klímaváltozás ellen is hatékonyan tudna föllépni. Végül a szerzők még egyszer hangsúlyozzák: az embargó alóli kivételek politikailag „szerencsétlenek”, gazdaságilag pedig „nem szükségszerűek” – ezért az EU-nak meg kellene azt szüntetni.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések